Agdenes

Det sier pelsdyrfarmer Arild Selbæk i Agdenes. Han ante fred og ingen fare da han satt og så TV-sport søndag. Da tikket en sms inn på hans mobiltelefon. Avsender var Norges Pelsdyralslag, og innholdet vet «alle» nå: Pelsdyrnæringa skal avvikles.

Dette er bare ett av tiltakene i regjeringsplattformen som Høyre, Frp og Venstre er blitt enige om.

Færre, men flere

Dermed blir han fratatt levebrødet han har hatt i flere tiår.

— Jeg starta med pelsdyroppdrett i kombinasjon med en annen jobb i 1979. Fra 1982 har dette vært mitt levebrød og min heltidsjobb, sier Selbæk.

Han leier kommunal grunn på Fjellsaune sammen med flere andre oppdrettere i Agdenes. Arild Selbæk har ca. 1000 dyr i om lag én kilometer med bur på området. Han representerer ei næring som har fulgt utviklinga på samme måte som det tradisjonelle landbruket de siste åra; færre bruk og flere dyr.

Fikk nylig pålegg

Når Arild Selbæk sier han ble overrasket over nyheten, handler det blant annet om at næringa var pålagt ei ny forskrift nå fra siste årsskiftet.

— Vi har jobbet over tid med å tilfredsstille denne forskriften, som handler om burstørrelse. Så går det altså et par uker, så kommer nyheten om at næringa skal avvikle. De siste åra har vi investert millionbeløp for å imøtekomme ulike forskrifter næringa er blitt pålagt. Derfor ble jeg overrasket over innholdet i denne plattformen, sier han.

At «lille Venstre» kommer i posisjon og får så stor makt, er han litt provosert av.

— At et parti som så vidt holder seg over sperregrensa setter dagsorden på den måten, blir helt feil. Men jeg er selvsagt fullt klar over at det er slik demokratiet fungerer.

Forventer kompensasjon

— Er det noe næringa kan gjøre nå?

— Vi har nok lite å stille opp med, spesielt når det også er flertall for ei avvikling i Arbeiderpartiet.

— Hva forventer du av prosessen framover?

— At vi får ei rask avklaring og slipper seigpining. Vi må få vite hva vi går til snarest mulig. Jeg forventer også at vi må få kompensert både tapt arbeidsfortjeneste og det det vil koste å rydde opp på anleggene. Allerede har jeg hørt de har snakket så fint om omstillingsmidler, men hva med meg som er mellom 60 og 70 år? Hva skal jeg omstille meg til? Jeg er snart pensjonist, og alle vi som er i en slik situasjon må få en verdig avslutning på yrkeskarrieren.

Som levebrød

Arild Selbæk legger ikke skjul på at han er blitt glad i både dyra og yrket.

— I og med at det er så mange dyr, får du selvsagt ikke samme forholdet til pelsdyr som kua på båsen. Men de er individer og levende vesener. De har gitt meg et spennende og interessant yrke i alle disse årene, og det blir vemodig at alt nå forsvinner. Min far drev også med pelsdyr, så dette er ei næring jeg har vokst opp med, sier Arild Selbæk.

Det er i dag ca. 15 aktører som driver med pelsdyr i Agdenes, en kommune som er kjent for denne næringa. De fleste har pelsdyr som levebrød.

— Bare tull

Ordfører Oddvar Indergård er lite komfortabel med at næringa nå er kommet til begynnelsen på den endelige slutten.

— Jeg misliker sterkt at ei lovlig næring avvikles med et pennestrøk, det er skrekkelig, sier Indergård.

— Er du overrasket?

— Egentlig ikke, selv om det kom bardust på nå. Det er tydelig at vi har fått inn nye politikere med andre holdninger til denne næringa, og der Venstre har satt hardt mot hardt for å få dette gjennom. Det ser ut som det er et stort flertall for ei avvikling.

At næringa har fått et dårlig rykte, mener han er ufortjent.

— Det er bare tull at det er flere skader på pelsdyr enn i tradisjonelt landbruk. De aller fleste aktørene har investert store summer for å ivareta dyrevelferden. Jeg synes det er trist at vi mister ei tradisjonsrik næring her i Agdenes på grunn av pelsdyrmotstandere, sier Indergård.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

— Skrekkelig, sier ordfører Oddvar Indergård i Agdenes om at pelsdyrnæringa skal avvikles. Foto: Ingrid S. Hultgreen