- Dette er frivilligheten i Skaun si uke. De leverer virkelig! slår Steinar Haugen og Edvin Langmo i Skaun kommune fast.

Tidenes uke

Etter programmet å dømme er det fristende å kalle årets Vinterkulturuke i Skaun for tidenes uke med et bredt, spennende og variert program fra uka tjuvstarter fredag 26. januar med kunstutstilling, konsert, teater, hopphistorie, sansekveld og erkebiskop Øysteins minnedag til den avsluttes med vinterleik, gudstjeneste og karneval søndag 4. februar.

Og nettopp så variert og kanskje mer til, er uka med arrangement og tilbud for alle aldre. Så er også hensikten med Vinterkulturuka som arrangeres for åttende år på rad, å være en nettverksbygger mellom folk i en kommune som er i sterk vekst.

Cosplay og LAN

Årets vinterkulturuke har kanskje en enda sterkere og tydeligere satsing på de unge, noe som framgår av brosjyren som er sendt til alle husstander i kommunen. De tjuvstarter friskt fredag 26. januar med Cosplay i ungdomsklubben. Dette er et nytt og spennende innslag. Cosplay er performancekunst der folk kler seg ut med kostymer, sminke og annet utstyr for å ligne en bestemt rollefigur fra japansk populærkultur. Dette er en workshop der det blir jobbet med kostymer, sminke og masker til fingerspissene.

- Vi kan godt si at det er en morsommere og mer gjennomført versjon av halloween, sier Steinar Haugen som synes det er morsomt å tilby noe nytt og spennende.

Men det stopper ikke her; etter Cosplay kan de unge bevege seg til Skaun samfunnshus hvor det inviteres til ungdomsLAN gjennom hele helga fram til søndag ettermiddag. Her blir ungdommene servert frokost og kveldsmat, og foruten dataspill er det muligheter for å slappe av med film, biljard, brettspill og andre ting. Kort sagt; det er ikke nødvendigvis dataspill døgnet rundt.

- Det er virkelig morsomt at de har fått til LAN i Skaun samfunnshus. Det skal de ha; de forsøker virkelig å få til noe for ungdommene, sier Haugen.

Sirkusskole, hund og hest

Lørdag 27. januar, samme dag som uka offisielt åpnes med konsert i Rossvoll flerbrukshall, er det swingkurs for de unge i Børsa samfunnshus. Søndag 28. er det åpen klubb og FIFA-turnering. Mandag 29. januar er det tegnekurs, tirsdag 30. er det tid for hest og hund på Tuva gård, mens det på kvelden er sirkusshow og sirkusskole på Viggjarheim. Torsdag 1. februar er det åpen klubb og også bakekurs med Rosalia Redondo ved Skaun ungdomsskole.

Fredag 2. februar er den store 10. klasse-revyen «SUS lightning» med til sammen 100 elever og lærere i aksjon i sang, musikk, dans og drama. Og lørdag topper ungdomsprogrammet seg i UKM i Skaunhallen der ungdommene selv sitter i førersetet og inntar scenen.

- Tidligere har ungdomsprogrammet i stor grad vært kursbasert, mens det i år er mer fokusert på ungdommenes egne bidrag. De utfordres samtidig som de selvsagt også kommer til å lære, sier Haugen som roser ungdomskomiteen som har vært i aksjon.

Vinterkveld i sentrum

Langmo og Haugen vil ellers framheve årets nykommer som er Vinterkveld søndag 28. januar. Kvelden starter med tenning av islykter på Rådhusplassen der folk oppfordres til å ta med egne lykter. Etter lyslyktetenning blir det en kulturvandring på ulike poster i sentrum med konsert med Saima i Sparebankens lokaler, kunstutstilling med Anne Marie Eggen ute i Prestegårdstunet, konsert med de eldste i Skaun barne- og ungdomskorps hos Børsa blomster, lynkurs i tigrinja og russisk hos Voksenopplæringa, kulturskolekonsert i Rossvoll flerbrukshall, FIFA-turnering og servering av varm kakao i Klubb1, intimkonsert hos Fratelli og eventyrkveld på kommunestyresalen. Når alle er mette på opplevelser og inntrykk, serveres det gratis suppe på rådhuskantina før de som ønsker å toppe kvelden, går til Børsa kirke for å høre konsert med Viggja Voices og Frode Fjellheim.

- Vi ønsker å skape aktivitet i et sentrum som egentlig ikke er så aktivt. Dette er noe helt annerledes og et lavterskeltilbud der mange får vist seg fram på ulike arenaer, og der alle kan delta, sier Haugen som oppfordrer folk til å komme om ikke på alt, så på deler av kvelden.

- Vi tror dette blir morsomt, sier Edvin Langmo.

Vintereventyr

Artig og spennende blir det også for dem gir seg med på selve vintereventyret lørdag 3. februar med vinternatt og overnatting på Ramsjøen sammen med Skaun jeger og fiskeforening. På dagen blir det isfiske, bålkos og aktiviteter før folk kryper ned i sine soveposer i sine respektive telt for en eventyrlig overnatting ute. Alle må stille med egne telt, soveposer og liggeunderlag, mens Skaun jeger og fisk sørger for varmetelt og bålved. Dette er også noe nytt og bærer bud om at vinterkulturuka virkelig er i ferd med å finne tonen.

Og dagen etter er det på'n igjen med aktivitetsdag på Ramsjøen med vinterleik og laging av mat på bål.

Musikklinja og Ragde

Programmet for øvrig røper at her er det mange musikalske godbiter også for voksne folk. Haugen og Langmo synes også det er stas med samarbeidet med Orkdal vidaregåande skole som stiller på to arrangement. Først 26. januar på skolekonsert i Rossvoll flerbrukshall, og deretter på formiddagskonsert i Skaun kirke der Venn skole inviterer til Vennlig kafé i gymsalen etter konserten.

- Musikklinja er svært interessert i å ha flere arenaer å opptre på. Vi må heller ikke glemme at Follo er en av nærskolene våre, sier Steinar Haugen som ellers trekker Anne B. Ragde i Bokpraten onsdag 31. januar som et skikkelig vinnerstikk.

Bruk heftet aktivt

Slik sett er programmet uuttømmelig med noe for enhver smak enten en vil la seg underholde eller ønsker å delta aktivt.

Hovedkomiteen som består av Steinar Haugen, Randi Leinum, Stian Bratlie, Edvin Langmo, Lillian Hegvik Wiggen og Reidun Henriette Moe, oppfordrer folk til å bruke programheftet aktivt for å få ta del i mangfoldet av kulturen som tilbys ei hel uke til ende og enda litt til.