Evjen skole er den første skoleutbygginga i Orkdal med massivtre som byggemateriale. I uka etter vinterferien vil nyskolen stå ferdig.

- Vi har allerede sikret oss at ordfører Oddbjørn Bang kan komme på åpningsdagen 27. februar for å forestå den offisielle åpninga, forteller teknisk sjef i Orkdal kommune, Nils Arne Sletvold.

Befaring

Sletvold deltok sist fredag på en førbefaring på skolen, og han kan meddele at det ser veldig bra ut.

- Klasserommene i andre etasje er så godt som ferdig. I første etasje gjenstår det litt arbeid, men dette tas fortløpende. Skolekjøkkenet og kjøkkenet til pauserommet kommer i uke åtte, i vinterferieuka. Når dette er på plass, er det ferdig. Vi har derfor planlagt flyttedag mandag 26. februar, og offisiell åpning dagen etter.

Framskyndet

Utbygginga av Evjen skole ble vedtatt i juni 2015. Det vil si - den var vedtatt tidligere. Men i kommunestyrets siste møte før sommerferien 2015 besluttet politikerne å framskynde utbygginga med ett år.

Mens det i utgangspunktet var planlagt ei utbygging som ville gjøre skolen innflyttingsklar høsten 2018, ble utbygginga forsert slik at nyskolen skulle stå klar høsten 2017.

Utsettelse

Dette er imidlertid blitt utsatt. I stedet for åpning i november 2017, er åpninga utsatt til februar 2018. Den første utsettelsen kom som følge av at vann- og avløpssystemet i området måtte legges om. Dette var Orkdal kommunes ansvar, og førte til en utsettelse til 22. desember.

- Deretter oppsto det noen utfordringer knyttet til fukt i nybygget, forteller Nils Arne Sletvold.

- Hva skyldtes det?

- Det bygges uten telt over, og bygget står dermed åpent. Med det været vi har, er det noe som kan skje. Resultatet ble for mye fukt, og entreprenøren måtte ta opp gulv og isolasjon og starte uttørking. Dette skjedde i høst, og det var flere klasserom i andre etasje som ble rammet. Men nå er det tørt og fint, og det blir en veldig fin skole.

Holdt budsjettet

Sletvold understreker at fuktproblemene og den påfølgende utsettelsen ikke får økonomiske konsekvenser for Orkdal kommune.

- Det er Vibo som må bære det økonomiske ansvaret for det, sier han.

- Hvor mye penger er det snakk om?

- Det kjenner jeg ikke til.

Evjen skole hadde opprinnelig en prislapp på 45 millioner kroner, men i det tidligere omtalte junimøtet i 2015 ble budsjettet økt med fem millioner kroner.

- Orkdal kommunes budsjett har vært på 50 millioner kroner, og vi har holdt oss innenfor budsjetter, forteller Dario Leko som er prosjektleder for skoleutbygginga på Evjen.

Riving til vårs

Halvparten av den «gamle» skolen på Evjen vil bli stående, mens den andre halvdelen skal rives.

Dette arbeidet vil skje til våren eller sommeren.

- Den beste delen av den nåværende skolen skal stå, og utomhusarbeidene skal gjennomføres når den delen som blir revet, er fjernet, forteller Nils Arne Sletvold.

Massivtre

Leilighetsbygget på Rosenvik var det første massivtrebygget som ble reist i Orkdal, men Evjen er den første skolen der denne byggemetoden benyttes. Massivtre er betegnelsen på en byggemetode der treplanker settes sammen til store elementer. Plankene legges lagvis; vekselvis loddrett og vannrett.

Massivtre har en rekke fordeler. CO2-utslippene reduseres til halvparten, og det blir bedre arbeidsforhold for bygningsarbeiderne. Inneklimaet for elevene blir også bedre.

I tillegg er det estetisk fint å se på. Klasserommene på nye Evjen skole avspeiler godt at tre er det sentrale byggematerialet.

- Det blir en veldig fin skole, sier Nils Arne Sletvold. Foto: Arkivfoto
Orkdal kommune, her ved prosjektleder Dario Leko, har holdt budsjettet på 50 millioner kroner. Foto: Catharina Morken