Jordflyttinga er første skritt mot det som skal bli verdens beste næringsmiddelfabrikk.

Dyrker opp nytt land

Det er NHP eiendom AS som har ansvaret for bygginga av Norsk kyllings nye fabrikk i Orkdal. Nå er arbeidet i gang. Det første som skjer, er at 55 mål matjord skal flyttes fra Furumoen til Vormstad.

På det aktuelle området på Vormstad har det til nå vært ulendt, bevokst med busker, trær og kratt.

Norgeshistoriens største

Arbeidet startet rett etter nyttår, og det er Solberg maskin som har fått oppdraget med det som er norgeshistoriens største jordflyttingsprosjekt.

- Dette er svært, sa Trond Knapp Haraldsen - Norges fremste ekspert på jordflytting - da ST snakket med ham i fjor høst. Haraldsen er seniorforsker i Norsk institutt for bioøkonomi. Han var tidligere svært skeptisk til jordflytting, men etter å ha forsket på området siden 2012, er han blitt overbevist om at jordflytting kan bli svært vellykket - forutsatt at det gjøres riktig.

Grundig forarbeid

NHP har derfor lagt stor vekt på å forberede jordflyttingsprosjektet, slik at man har de beste forutsetningene for å lykkes.

Steinar Indergård, som er prosjektleder for opparbeidelse av tomta i Furumoen, sier til ST at det til sammen skal flyttes 130 mål med jord. I første omgang fjernes 55 mål fra Furumoen og kjøres til Vormstad, der bonde Torleif Moe skal dyrke nytt land ved fylkesveien - takket være jorda fra Furumoen.

Ekspertise

Det er Ingebrigt Bjørseth som er prosjektleder for selve jordflyttingsprosjektet. Han forteller at det er etablert ei ressursgruppe som skal sikre at det blir god kunnskap inn i prosessen.

I denne gruppa er det medlemmer fra Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (tidligere Landbrukshøyskolen på Ås), Dr. ing. Svein Willy Danielsen (tidligere NTNU/Sintef) og Norsk landbruksrådgivning.

- Det er tatt prøver, både i Furumoen og på Vormstad, og disse er blitt tolket av universitetet på Ås. Vi ser at det er ganske like forhold, med et B-sjikt bestående av sand. Det ble tatt graveprøver for å se om vi kunne starte flyttinga nå, og det viste seg at det er ideelle forhold, forteller Bjørseth.

Ideelle forhold

Det er telen i jorda som gjør at forholdene er så gode med tanke på jordflytting. Det gjør at man kan flytte A- og B-sjiktet samlet, fordi det er gjennomfrosset. Deretter vil det bli lagt ut på samme måte på Vormstad.

- Vi har det litt travelt, for vi ønsker å gjøre dette arbeidet mens forholdene er like gode som nå. Vi starter derfor på mandag med å kjøre jord til Vormstad, og vi regner med å være ferdig med jordflyttinga i løpet av mars.

Tre millioner kroner

Men før jorda kan legges ut på Vormstad, må Torleif Moes eiendom ryddes for busker, trær og stein. Deretter skal det planeres, og B-sjiktet skal bearbeides slik at man er sikret rundt 60 centimeter med steinfri masses før jorda fra Furumoen legges ut.

Solberg maskin har mange maskiner i drift ute på den kommende kornåkeren for å utføre dette arbeidet. Steinar Indergård antyder at jordflyttingsprosjektets første trinn - de første 55 målene - har en kostnad som foreløpig er beregnet til rundt tre millioner.

Dette er kostnader som utelukkende er knyttet til den tekniske gjennomføringa. I tillegg kommer kostnader knyttet til konsulenthjelp og forberedelser. Norsk kylling betaler alle kostnader knyttet til prosjektet.

Åker i høst

I og med at all jorda skal være på plass før påske, kan Torleif Moe så den ferske kornåkeren allerede denne våren. Dermed ligger det an til at det kan høstes korn på det som på sikt vil bli Norges største jordflyttingsprosjekt.

- Vi berører ikke vekstsesongen ved å gjøre dette nå, forteller Bjørseth.

Nybrottsarbeid

NHP og Norsk kylling er seg bevisst at det som utføres i Orkdal denne vinteren, vil ha en verdi langt utover det konkrete prosjektet.

I stedet for at verdifull matjord samles i store hauger, blant i forbindelse med veiutbygginger, vil en god gjenbruk av jorda bli mer og mer vanlig i tida framover.

- Dette er en verdifull erfaring for NHP, Solberg maskin og hele storsamfunnet. Vi har derfor lagt vekt på å bruke kompetanse fra Midt-Norge, slik at kunnskapen og erfaringene kan komme til nytte i framtidige prosjekter.

Starter i nord

Folk som har passert Furumoen de siste dagene, har kunnet legge merke til at det nå er satt opp gjerder rundt tomta der Norsk kylling skal bygge fabrikken sin.

ST kan i dag trykke en illustrasjon som viser hvordan fabrikken tenkes plassert på tomta.

Illustrasjonen viser det første byggetrinnet, og her er både Nutrimar og energisentralen tegnet inn. Steinar Indergård understreker at det er en foreløpig illustrasjon, som blant annet viser trafikkløsninger.

- Det som ikke kommer fram på illustrasjonen, er at det blir en støyvold og et grønt belte mellom fabrikken og elva - slik kommunen har stilt krav om. Det vil vi selvsagt forholde oss til.

Fra nord mot sør

Norsk kylling forventer at det vil komme enda flere etableringer i kjølvannet av at de bygger fabrikken i Orkdal, og direktør Kjell Åge Stokbakken fortalte før helga at de er i konkrete samtaler med tre - fire andre interessenter.

Det er først når disse, og eventuelt flere, er klare, at man vil gå i gang med byggetrinn to. Det skal da bygges fra nord til sør, og ifølge Steinar Indergård regner man med å gå i gang med byggetrinn to om ett til to år. Da skal enda mer jord flyttes. Det er ennå ikke bestemt hvor denne jorda skal flyttes.