Konserten «Lat no soli skine» eller «Beaivváš» som det heter på samisk, topper vinterkvelden i Børsa kirke søndag 28. januar. Her vår vi nyte fruktene av samarbeidet mellom vokalgruppa Viggja Voices og komponist og musiker Frode Fjellheim.

Joik og folketoner

Frode Fjellheim har vært sentral i Trondheims musikkmiljø i en årrekke, blant annet med bandet Transjoik, eller Frode Fjellheim Jazzjoik Ensemble som de het i starten. Han har også bidratt til å starte det første universitetsstudiet i joik, og ble verdenskjent i forbindelse med låta Vuelie i Disney-filmen Frozen. Fjellheim er kjent for måten han forener joik, folketoner og moderne musikk i sitt eget musikkbilde.

Den ferske vokalgruppa Viggja Voices har bare etter noen få års eksistens markert seg som ei uvanlig sterk og moden vokalgruppe som gjerne tar utgangspunkt i folketoner og salmer og gjør dem til sine egne i en fantastisk tonedrakt.

Sola i musikken

Sammen har de funnet hverandre i et samarbeid der de lar sola og lyset spille hovedrollen i musikken. Og det lyder helt perfekt nå som vi befinner oss i den aller kaldeste årstida, samtidig som vi merker sollyset mer og mer for hver dag som går. Gjennom musikken tegner de et bilde av lys og mørke, universets storslagenhet og tilhørigheten vi føler til naturen og menneskene rundt oss.

Sterk musikk

På konserten får vi selvsagt høre Fjellheims Vuelie som er blitt et kjærkomment innslag hos mange kor, men som vi nok tror Viggja Voices gjør på sin helt særegne måte. Det blir også smakebiter fra Fjellheims arktiske messe og fra hans kritikerroste plate Solkvad.

Fjellheim sin tekst er en blanding av norsk, latin og sørsamisk. Men musikken er derimot universell og kjenner ingen landegrenser. Og når vi lytter til Fjellheim sin musikk, så er den så sterk i seg selv, at tekst egentlig blir overflødig.

Sjelelig reise

Vokalgruppa Viggja Voices synger naturlig nok mye av Fjellheim som de har jobbet mye med siste året, men de har også med seg noen folketoner de har jobbet med tidligere.

– Vi har lenge hatt lyst til å gjøre et prosjekt med Frode, da vi mener at kombinasjonen av joik og folketoner er helt uslåelig, sier Anne Karin Støren som føler at Fjellheim sin musikk kler vokalgruppa godt.

Konserten er tidligere blitt framført i Melhus kirke og Sandstad kirke på Hitra der den i lokalavisa Hitra-Frøya ble omtalt som en «sjelelig reise i et mangefasettert og vakkert landskap».

Nå får vi også oppleve det spennende samarbeidet mellom en stor musiker og en svært dyktig vokalgruppe på hjemmebane.