Hemne

Fra å få livet snudd opp ned på en brøkdel av et sekund, smiler nå livet til Dennis Sandven (21). Det han har grublet på de siste åra, er på plass: Han er i fast jobb – med sin «egen» hjullaster, til og med.

— Ja, jeg har lurt mye på det etter ulykka. Ville jeg komme meg i jobb? sier Dennis Sandven.

At det skulle bli en slik suksessformel, hadde han ikke i tankene.

Knust nakkevirvel

Vi skrur klokka tilbake til 2. oktober 2011. Det er løpshelg på motocrossbanen i Stamnesdalen. Midtnorsk mesterskap på hjemmebane. Dennis er med for å kjempe i teten. Han er en av de ivrigste kjørerne.

Lørdagen går greit. Så skjer det på søndag. Dennis velter. Et tilsynelatende troskyldig velt, som kan skje hvem som helst. Skaden er imidlertid svært alvorlig, viser det seg.

Personalet på St. Olavs hospital i Trondheim er i alarmberedskap når Dennis bæres ut av luftambulansen. Etter undersøkelser og røntgen, er beskjeden til nedslående. Den såkalte nakkevirvel C5 er knust. Det innebærer lammelse fra brystet og ned.

Han tilbringer sju måneder på sykehus. Tida etter ulykka har i all hovedsak handlet om tre ting; opptrening, opptrening og opptrening. Han har vært rullestolbruker siden ulykka.

Tilfeldig møte

Dermed blir du ikke verdens største optimist med tanke på å komme ut i arbeidslivet. Et tilfeldig møte med Lars Erlend Aune vinteren 2016 ble et vendepunkt. Aune er daglig leder ved Stranda Mekaniske Verksted AS, og firmaet er underentreprenør på brøyting for Witsø Maskin, der Dennis' tvillingbror Andreas jobbet på dette tidspunktet.

— Andreas og jeg var på brøyteoppdrag i Kyrksæterøra sentrum denne dagen vi møtte Dennis. Vi stoppet og slo av en prat, uten at jeg da kjente Dennis veldig godt. Det var da jeg kom med i liten bemerkning til Dennis om at «dette greier du akkurat like godt som meg», sier Lars Erlend Aune.

— Jeg svarte vel noe sånt som at «det gjør jeg sikkert», sier Dennis Sandven.

Begrenset utdanning

Men bemerkningen fra Aune hadde mer innhold enn som så. Ballen begynte å rulle, og for å gjøre ei lang historie kort, var han fast ansatt ved Stranda Mekaniske Verksted fra september 2016.

— Vi hadde behov for en ekstra ressurs, og Dennis ble først ansatt i kundemottaket fordi han er en svært hyggelig og punktlig kar, og så er han god på data. Han har også jobbet på lageret, sier Lars Erlend Aune.

Dennis på sin side hadde av åpenbare årsaker ikke hatt mulighet til verken noen lengre utdanning eller å få jobbpraksis.

— Jeg gikk TIP med kjemi/prosess på Hemne videregående skole, der jeg seinere også jobbet en del på IT-avdelingen. Men jeg hadde ikke fått den utdanningen jeg ønsket meg, sier han.

— Hos oss er det nærmest en policy ikke å ansette folk med bakgrunn i utdanning og fagbrev. De fleste her er ansatt på det inntrykket de gir i jobbintervju. Derfor fikk Dennis jobben, sier Aune.

Sjekket mulighetene

Dette var selvsagt en seier for Dennis Sandven. Han var i fast jobb etter endt prøvetid på seks måneder.

Så gikk de en ny høst og vinter i møte, der trykket i kundemottaket avtok noe, samtidig som det var behov for flere på brøyting.

— Vi hadde også behov for å investere i en ny hjullaster, og da startet prosessen med å skreddersy den for Dennis. Vi ønsket å sette ham på brøyting, forteller Lars Erlend Aune.

De diskuterte først internt hvilke muligheter det var, før de kontaktet det lokale Nav-kontoret, som igjen tok kontakt med Nav Hjelpemiddelsentralen. Oppdrag: Bygg om en hjullaster slik at den kan brukes av en rullestolbruker.

— Gjør nytte for meg

— Jeg er interessert i alt som har med kjøretøyer og motorer å gjøre, så det var perfekt for meg. Men jeg var veldig spent på om det var praktisk mulig å tilpasse en hjullaster til en som er i min situasjon, sier han.

Svaret var positivt. Dette fikser vi. I den ca. fire uker lange prosessen med å bygge den om, dro Dennis til Trondheim et par turer for å forsikre seg at løsningen ble tilpasset hans behov. Her måtte både sikkerhet og brukertilpasning være ivaretatt.

Sist fredag sto hjullasteren utenfor lokalene til Stranda Mekaniske Verksted. De var i mål og har lyktes med et vinn vinn-prosjekt av dimensjoner.

— Jeg tror ikke det er bygd om en hjullaster til et slikt formål før, kommenterer Lars Erlend Aune.

Dennis Sandven er dypt takknemlig overfor en arbeidsgiver med 11 ansatte, og som i 2013 investerte 10 millioner kroner i splitter nye lokaler i Storøya på Kyrksæterøra.

— En relativt liten, privat bedrift har strukket seg mye lenger enn hva jeg kan forvente. Dette setter jeg veldig stor pris på. Jeg føler jeg gjør nytte for meg nå, sier Dennis.

Vil klare seg selv

Ola J. Sødahl, daglig leder ved Nav Hemne og Snillfjord, kaller det en gladsak.

— Det er et eksempel på at det aller meste er mulig dersom man er kreativ og i fellesskap kommer opp med gode forslag til løsninger. Det gjelder å se dem, sier Sødahl.

— En «seier» også for Nav?

— Dette er først og fremst en seier for Dennis - og for hans arbeidsgiver, men vi føler selvsagt stor glede når vi kan bidra til at jobbsøkere kommer seg ut i arbeid.

— Så er det viktig å nevne at vi ikke har «laget» ei stilling til Dennis. Han er en likeverdig arbeidstaker som må klare seg selv. Vi «ser» ikke at han sitter i rullestol, sier Aune.

Og det verste Dennis selv hører er «stakkars deg...».

— Det er ikke synd i meg og jeg vil klare meg selv, poengterer han.

— Beveget

Hvordan fungerer så den unike hjullasteren? Jo, Dennis demonstrerer gjerne.

På hjullasteren er det montert en heis/personløfter ved døra. Den heves og senkes ved hjelp av en fjernkontroll. Dennis må da ake seg fra rullestolen over til stolen som er montert til heisen. Fortsatt ved hjelp av fjernkontrollen, løftes stolen et par meter over bakkenivå, før den vender inn i førerhytta. Der må Dennis igjen ake seg inn i selve førersetet. Hjullasteren og dens funksjoner betjenes med to joysticker.

Ola J. Sødahl er med på demonstrasjonen, tar bilder og filmer.

— Man blir nesten litt beveget når en ser den gleden Dennis utstråler. Dette er ei sann solskinnshistorie, sier Sødahl.

Vil hjelpe andre

Dennis Sandven står fram med sin historie for å hjelpe andre.

— Jeg vet det er mange i samme situasjon som meg som gror fast i rullestolen sin hjemme i stua. Det trenger ikke være slik. Men du må selv bidra til å finne løsninger. Jeg lyktes, takket være Stranda Mekaniske Verksted og Nav. Jeg håper at også andre, uansett bransje du ønsker deg inn i, kan være aktive for å se etter løsninger, sier han.

— Kommer du deg på beina igjen?

— Det er i hvert fall ingen som har sagt at jeg ikke gjør det, men jeg er også realistisk når det gjelder dette spørsmålet...

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Slik vil Nav få

flere i arbeid >>