Det blir både voldsomt og folksomt på scenen når forestillinga Ubu spilles på Hovedscenen ved Trøndelag Teater fra de kommende ukene.

Stormannsgalskap

For når selveste Ubu kommer på teateret, er det ikke en hvilken som helst visitt. Kong Ubu er nemlig en vulgær mann som har styrtet tronen, og som har slått i hjel flere av fiendene sine med en død bjørn. Kong Ubu er personifiseringen av stormannsgalskap i den mest irrasjonelle formen som tenkes kan.

Tatt av plakaten

Ubu blir regnet som et av teaterhistoriens aller største kultobjekter. I Tomi Janežič regi som også regisserte Doppler for et par år siden, får publikum både galskap og alvor på Hovedscenen i denne brakstarten av teatersesongen 2018.

Da stykket som er skrevet av Alfred Jarry, hadde premiere på Théâtre de l’Œuvre i 1896, ble det en slik skandale at det ble tatt av plakaten samme kveld. Stykket var rett og slett en bombe da det uttrykte sterk kritikk av hvordan makt utøves både skjødesløst og uansvarlig overfor alle dem som er avhengige av makten, og som også støtter den.

Forut for sin tid

I historien om Ubu gjelder ikke krav om sømmelighet og sannsynlighet. Stykket som framstår som en parodi på et storslått mesterverk, beskrives tidvis det 20. århundre som en slagmark der menneskeheten heller ikke får særlig gode karakterer. I sentrum står despoten Ubu.

- I dag er det vanskelig ikke å la seg forbause over hvor forut for sin tid Jarry var i 1896, sies det fra Trøndelag Teater.

Spesielt i forestillinga ved Trøndelag Teater er at det på hver forestilling er med et lokalt musikkorps på scenen. Viggja musikkorps og Buvik musikkorps som meldte seg tidlig til dyst, deltar i forestillingene mandag 12. og fredag 16. februar.

De som spiller i Ubu er Mira Dyrnes Askelund, Vetle Bergan, Mads Bones, Mari Hauge Einbu, Stine Fevik, Per Bogstad Gulliksen, Gianluca Iumiento, Karl-Vidar Lende, Olve Løseth, Leo Magnus de la Nuez.

Og premiere er altså fredag 19. januar.