Etter en litt «treg» start på årets sesong, begynner det aller meste å stemme for 19 år gamle Espen Jacobsen fra Orkdal. I de siste konkurransene i norgescupen har han levert glimrende hopping i eliteklassen. I helga var det to renn på Rena og Jacobsen ble nummer 1 og 2. Han hadde mest sannsynlig vunnet klart om det hadde vært vindkompensasjon som det er i verdenscupen.

- På lørdagen gjør jeg et godt hopp i første omgang, men treffer ikke like bra i andre omgang. Det holder likevel til seier. På søndag gjør jeg faktisk to gode hopp, men er nok ganske uheldig med forholdene som var ganske variable. Jeg er ganske sikker på at jeg hadde vunnet om det var vindkompensasjon, men det er det ikke i norgescupen, sier Jacobsen.

Junior-VM neste

Med andre ord er det mye som stemmer for Jacobsen om dagen. Men til tross for seieren og andreplassen i helga, ble han ikke tatt ut til neste helgs COC-renn som er det samme som B-verdenscupen. Junior-VM er like rundt hjørnet og laget er fortsatt ikke tatt ut enda, men Jacobsen føler seg trygg på at han er en del av troppen som reiser til Sveits i slutten av denne måneden.

- Jeg er ganske fornøyd med hvordan jeg hopper om dagen og er forholdsvis sikker på at jeg skal til VM. Den plassen skal være ganske sikker nå, sier orkdalingen.

- Hva er målet i VM?

- Det er medalje både individuelt og med laget. Jeg vet sann cirka hvordan nivået er. Jeg kommer nok til å møte en del juniorer som har hoppet både COC og verdenscup, men jeg vet jeg har nivået inne, sier Jacobsen.

Neste store fra Orkdal

Orkdal har en stolt hopphistorie med en rekke gode hoppere. I nyere tid er det Roar Ljøkelsøy og Bjørn Myrbakken som har gjort seg mest bemerket. Jacobsen er ikke tvil om at han kommer til å føye seg inn i den rekken.

- Jeg er ikke tvil om at jeg kommer til å bli den neste store hopperen fra Orkdal, sier han selvsikkert.

- Hva er ambisjonene?

- Jeg har et langsiktig mål om å vinne alt som er mulig å vinne innen hoppsporten. Da tenker jeg på hoppuka, skiflyging og de store mesterskapene, sier han.

God til i fly

Jacobsen har aldri forhastet seg og tatt for store steg i hoppkarrieren. Det er mange eksempler på dem som har slått gjennom tidlig og bare vært god en sesong. Det har 19-åringen tidligere uttalt, at han ikke ønsker å gjøre. Orkdalingen har fortsatt ikke prøvd skiflyging, men han tror det er noe som passer han utmerket.

- Jeg er ganske god til å fly og få med meg fart og høyde nedover i svevet. Det er kanskje min sterkeste egenskap. Jeg har ikke prøvd skiflyging enda. Jeg vil helst bli tatt ut i renn og ikke være prøvehopper. Jeg tror skiflyging skal passe meg veldig bra, sier Jacobsen.

Det er liten tvil om at 19-åringen har ambisjoner og får han til litt av sine hårete mål har Orkdal IL og Norge mye spennende i vente. Men først er det Junior-VM som står for tur.

Espen Jacobsen (i midten) fra Orkdal vantlørdag norgscuprennet på Rena og ble nummer to på søndag. Foto: Arkivfoto