Det var Høyres Erik Fenstad som i kommunestyrets budsjettmøte i desember foreslo å sette av 250.000 kroner i 2018 og 2019 til tiltak for å redusere sykefraværet.

- Tanken var å bruke 250.000 kroner i to år, for deretter å spare inn 250.000 kroner årlig de neste to årene på at fraværet ble redusert. Sånn sett var forslaget vårt et nullsumforslag, sier Fenstad.

Les også: Gunn Iversen Stokke enstemmig innstilt som Trøndelag Senterpartis første leder.

19 årsverk borte

Av rådmannens budsjettnotat for 2017 går det fram at sykefraværet i perioden januar til oktober lå på 8,32 prosent, som bare er knappe 0,2 prosent lavere enn året før. Fram til oktober hadde fraværet kostet Skaun kommune cirka 11,3 millioner kroner, som utgjør omtrent 19 årsverk. Da er ikke eventuelle ulempekostnader og inntektstap for den aktuelle virksomheten medregnet. Heller ikke merkostnaden ved vikarbruk er med i beregningen.

Tett dialog

Dette til tross for at kommunen ifølge rådmannen har jobbet kontinuerlig med å redusere sykefraværet gjennom opplæring og holdningsarbeid.

«Det har vært fokus på tidlig og tett dialog med arbeidstakere som står i fare for å bli sykemeldt eller som allerede har blitt sykemeldt. I samarbeid med IA rådgiver, har det vært jobbet målrettet med sentrale og lokale mål i IA avtalen. Kommunen har i samarbeid med bedriftshelsetjenesten jobbet med HMS saker for å bedre arbeidsmiljøet spesielt der sykefraværet har vært høyt. Det er søkt tilretteleggingstilskudd og tilskudd til bruk av bedriftshelsetjeneste der det har vært hensiktsmessig» skriver rådmann Jan-Yngvar Kiel i sitt budsjettnotat.

Les også: Ruta entreprenør krever over tre millioner kroner i vederlag av Skaun kommune for "plunder og heft" i forbindelse med byggingen av de nye helse- og mestringsboligene i Skaun.

Et signal til de ansatte

Høyres Erik Fenstad begrunner forslaget sitt med at han ønsket å gi et signal fra politikerne om at de brydde seg om de ansattes arbeidssituasjon.

- Vi ønsket å gi rådmannen denne muligheten, og dermed gi et signal til alle de flinke arbeidstakerne at tilstedeværelse er noe vi ønsker å satse på. Vi ønsket å vise at dette er et alvorlig tema som politikerne vil ha med i budsjettarbeidet. Men det ville ikke flertallet i kommunestyret, sier Fenstad.

Ordføreren stemte mot

Forslaget fikk kun fem stemmer og falt. De som stemte for var Erik Fenstad (H), Roy Michelsen (Frp), Hilde Kristin Viggen Rønneberg (Sp), Eivind Stende (Ap) og Siri Grøttjord (Ap). Ordfører Jon P. Husby (Sp) var blant dem som stemte mot å sette av penger til tiltak.

- Hadde jeg vært sikker på at det å sette av litt penger ville virket, så skulle jeg vært med på det. Men vi har tiltak og oppfølging for å få ned sykefraværet, vi har avtaler med organisasjonene og vi har folk som jobber med dette hver dag. Så jeg har tro på at vi skal få ned sykefraværet, sier Husby.

Respekterer sykdom

- Sykefraværet gikk ned med kun 0,2 prosenten i 2017, er du fornøyd med det?

- Husk at det er mange personer det er snakk om, og da utgjør 0,2 prosent mye tid. Nå skal vi ikke være fornøyd så lenge fraværet er over null, men det er også slik at det er mange grunner til at folk er fraværende, og det skal vi ha respekt for. Men det jobbes godt med dette, sier Husby.

- Vi ønsket å vise at dette er et alvorlig tema som politikerne vil ha med i budsjettarbeidet, sier Erik Fenstad (H).