Pelsdyroppdretter Lars Ole Bjørnbet føler seg dolket i ryggen. Han har planer om å gå på NAV når næringa hans avvikles. Han vil ikke bidra med ei skattekrone til.

- Nå blir det null investeringer og full produksjon framover, helt til siste time. Etterpå har jeg ikke tenkt å bidra mer til samfunnet, da blir det å gå på NAV og tyne ut det jeg kan få der. Dette er så jævlig at jeg kommer ikke over det. Jeg er bitter og skuffet, sier Bjørnbet.

Pelsdyrnæringa skal avvikles som ett av tiltakene i regjeringsplattformen til Høyre, Frp og Venstre, noe som slo ned som et sjokk i pelsdyrmiljøet søndag.

- Jeg har aldri hørt på makan! Dette er et alvorlig slag. Jeg vet det rett og slett er fare for liv og helse hos en del pelsdyroppdrettere i Trøndelag nå. For ett år siden ble det vedtatt bærekraftig utvikling, og nå rives alt vekk. Dette er helt ufattelig, sier Bjørnbet.

Gambling med psyken

Han driver en stor farm med 1000 rever og 1000 minker på grensa mellom Orkdal og Agdenes, og har investert stort i å skape seg en arbeidsplass med flere ansatte.

- Jeg har holdt på i 20 år. Det har stadig vært vedlikeholdsinvesteringer, men den siste store investeringa mi var i 2014 og 2015, da jeg investerte 1,6 millioner kroner i blant annet gjødselanlegg og foringsmaskiner. Jeg kjenner en som akkurat har investert to millioner i ny driftsbygning for mink. Dette er et sjokk for oss alle. Vi kan flire av politikken i en del land vi sammenligner oss med, men dette slår det meste! Dette er hestehandel og gambling med psyken til folk, sier Bjørnbet, og fortsetter:

- Vi driver husdyrproduksjon på lik linje med sau, gris og ku. Mattilsynet har kontrollert oss og funnet ut at vi er en av beste produksjonene i forhold til syke og skadde dyr. Det er ingenting som tilsier avvikling. Det er ekstreme dyrevernsorganisasjoner som over tid har lyktes med å spre et dårlig bilde av næringa i samarbeid med media. Både vi og fagpersonene rundt oss vet at dette ikke stemmer, sier Bjørnbet.

Frustrert og forbanna

Han ante fred og ingen fare da en nabo på søndag ringte for å høre hvordan det gikk med ham. Først da fikk han nyheten om at levebrødet hans skal avvikles.

- Det kom helt ut av det blå! Vi får en rett venstre fra høyre! Tunge investeringer er gjort, og folk har satset. Vi ser at det er et fokus på problemer med plast og mikrofiber, og at moteindustrien derfor fokuserer på lær, ull og pels, som er bærekraftige produkter. Vi må ha eksportbedrifter i dette landet, og pelsdyrnæringa er den landbruksnæringa som står seg best på egne bein. Vi bruker avfall fra slakteri og fiske i forene, og bør absolutt passe inn i det grønne skiftet. At politikerne la seg styre av ekstreme meninger og utsagn som en liten gruppe står for, er bare helt utrolig skuffende. Jeg er frustrert og forbanna. Jeg kommer ikke til å ta imot omstillingsmidler for å bidra mer til dette samfunnet. De skalter og valter med ærlige, hardtarbeidende folk, sier han.

Lite håp

- Hva slags overgangsordninger mener du at næringa bør få?

- Et snitt av den inntekten vi har hatt fra vår geskjeft de siste 10–15 årene. Det snakkes om sluttpakker og omstillingsmidler. Hadde jeg drevet med noe som var dårlig, ville jeg tatt imot dette og gliset fornøyd. Men vi holder på med ei flott næring med god dyrevelferd, og da finner jeg meg ikke i at den legges ned på syltynt grunnlag.

- Finnes det et håp om at avvikling ikke blir en realitet?

- Det er et litt håp. Håpet ligger i et nytt valg, hvor det blir ei ny regjering. Men det er bare et lite håp likevel, siden Ap har et vedtak om nedleggelse, sier han.