«Lian», står det på genseren til Katrine Ytreland og Joakim Sødahl. En skulle tro de var to ansatte ved Lian Trevarefabrikk. Men de bare jobber her. I to dager. Uten et ansettelsesforhold. Men for å bli kjent med arbeidsoppgavene, folket - kulturen på arbeidsplassen.

For de er egentlig ansatt ved Nav-kontoret for Hemne og Snillfjord. Lærdommen de tilegner seg og erfaringene de høster, kommer jobbsøkerne til gode.

Hørselvern eller radio?

— I løpet av 2018 tar vi sikte på å besøke ca. ti bedrifter i Hemne og omegn, både private og offentlige virksomheter, forteller Katrine Ytreland.

— Det gjør oss bedre i stand til å gi råd til arbeidssøkerne. Hvilke krav venter på de ulike arbeidsplassene. Hva kan de forvente seg? Hvem passer til å jobbe hvor, sier Joakim Sødahl.

Her er de ikke bare passive observatører som noterer på ei blokk. De deltar i de ulike prosessene ved en bedrift som byr på mange ulike arbeidsoppgaver i mange forskjellige omgivelser. På noen arbeidsstasjoner må du ta på hørselvern, på andre kan du lytte på radio mens du jobber. Her kan det være arbeidsoppgaver som er dårlig egnet for en dårlig rygg, mens det kreves fingerferdighet og stor presisjon andre steder.

På opplæring

— I dag har jeg skrudd sammen dørkarmer og skyvedører. Enkelte ganger føltes det som jeg ikke hadde nok fingre og hender, det gikk litt i ball; ting falt ned på gulvet og jeg strevde fælt, sier Sødahl.

— Jeg har pusset dører og vinduer etter grunning, og har erfart at det er en fordel å bruke hørselvern noen steder her, sier Ytreland.

— Men de er flinke, de tar det fort, poengterer produksjonsarbeider Aina Jakobsen, og synes det er en helt grei avveksling å drive med litt opplæring til to høyst midlertidig «ansatte».

Helt avgjørende

— For oss er dette tiltaket helt klart til hjelp med tanke på rekruttering til bedriften. Det er viktig at de som formidler arbeid vet hva jobben går ut på, sier innkjøpsansvarlig Helen Romundset.

— Jeg vil si det er helt avgjørende at Nav setter seg inn i hva som skjer rundt om på bedriftene. De inntrykkene disse to Nav-ansatte sitter igjen med etter to arbeidsdager her, er helt umulig å formidle på en Power Point-presentasjon, sier produksjonssjef Jorulv Mosand.

— Etter besøket her, skal vi lage en del materiell som vi benytter i samtaler med jobbsøkere, sier Joakim Sødahl.

Yrkesstolthet

Ved Nav-kontoret i Hemne driver alle med formidling. De har ingen forvaltningsoppgaver som innebærer pengeflytting. De følger også opp bosatte flyktninger.

— Her på Lian, med vel 100 ansatte, har i underkant av en tredjedel utenlandsk opprinnelse. Vi har rekruttert mange gjennom Nav, som vi har et utmerket samarbeid med, sier Romundset.

Ros til Lian Trevarefabrikk, Årets bedrift i Hemne i fjor, gis tilbake også.

— Vi har ikke bare erfart hvilke arbeidsoppgaver som utføres her. Vi har også sett yrkesstolthet og en ærekjær arbeidsstokk som virkelig står på. Det er ikke noe rart at det går bra her, sier Katrine Ytreland.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Fra venstre Joakim Sødahl, Helen Romundset, Katrine Ytreland og Jorulv Mosand er enige om viktigheten av at Nav besøker bedriftene. Foto: John M. Myrhaug