I 2016 kjøpte 8582 personer billett på kinoen i Orkdal. I fjor ble det solgt kun 6040 billetter. Nedgang i besøket opplevde også Hemne og Rindal.

Orkdal kino solgte altså 2542 færre billetter i fjor sammenlignet med året før. Og det til tross for at det var 160 kinoforestillinger i fjor, mot 150 i 2016.

I 2016 viste de 64 ulike filmer (hver film vises flere ganger). Publikumstallet ga et snitt på 56 personer per forestilling. I fjor sto 76 filmer på programmet. Det ga et publikumssnitt på 38 personer per forestilling.

Kinoen i Orkdal rommer 246 personer. Den best besøkte filmen i fjor var «Askeladden–I Dovregubbens hall». 398 personer så den.

Tittelavhengig

Arne Fagerholt, kulturleder i Orkdal kommune, har en enkelt forklaring til nedgangen i besøket fra det ene året til det andre.

- Det handler rett og slett om filmtitlene. Kommer det en storfilm, skal alle se den. Og i Orkdal eksisterer også en flokkmentalitet; skal noen se en film, så skal alle, sier han.

- Så nedgangen i publikumstallet skyldes ikke at folk i Orkdal slutter å gå på kino?

- Nei, jeg har ikke inntrykk av det. Det handler mest om filmtilgangen. Og den styrer man jo ikke selv. Slike variasjoner har det vært tidligere år også, og slik vil det fortsette, sier Fagerholt, som påpeker at det selvsagt ikke er optimalt å drive kino i en flerbrukshall.

To dagers forsinkelse

- Da må jo kinolokalet brukes til noe annet av og til. Jeg ser fram til at det blir en endring på dette, legger han til.

- Hvor ofte vises det filmer i Orkdal?

- Hver torsdag og søndag. Da er det barnefilm først og voksenfilm etterpå på begge dagene.

- Kommer nye filmer raskt til Orkdal?

- Filmpremierer skjer på fredager. Og da er filmen hos oss to dager etterpå. Hele to dagers forsinkelse, humrer Fagerholt.

Storfilmer trekker

Også i Hemne kommune hadde de nedgang i kinobesøket i 2017 sammenlignet med året før. Bygdekinoen her heter Kulør'n.

I 2016 var besøkstallet 2220, fordelt på 46 filmvisninger. I fjor kjøpte 1641 personer billett på 42 visninger.

- I 2016 var det flere store filmpremierer på filmer som trekker et stort publikum. Dette førte til at vi satte opp flere ekstraforestillinger som trakk fulle hus. Kinoen i Hemne er godt besøkt, men vi ser en forskjell i besøket fra den mer voksne delen av publikum, noe som tilskrives delvis mangel på filmer for denne gruppen om vi sammenligner med 2016, forklarer Reidar Klungervik i Hemne kommune.

Annenhver mandag

Den mest besøkte filmen i Hemne i 2017 var barnefilmen «Askeladden–I Dovregubbens hall». Året før var voksenfilmene «Kongens nei» og «Mannen fra Snåsa» på topp med to fulle forestillinger hver.

Klungervik forteller at publikum hovedsakelig kommer fra Hemne og Snillfjord kommuner.

- Er dere tidlig ute med nye filmer?

- Vi har visning på mandager, og de fleste premierer er på fredag.

- Hvor ofte sånn cirka er det filmvisninger?

- Annenhver mandag, sier Klungervik.

Færre for ungdom og voksne

Morten Møller i Rindal kommune forteller også om en nedgang i kinobesøket i fjor (2933) sammenlignet med 2016 (3583).

- Det er en nedgang. Vi har som vanlig hatt bra besøk på barne- og familiefilmer. Men det var færre ungdoms- og voksenfilmer som trakk ekstra besøk i 2017 i forhold til 2016, forteller han og legger til at storfilmen «Den 12. mann» kom litt sent på året til å bli «tellende» i 2017.

- Vanskelig å si om dette er noen trend, da 2017 er omtrent på 2014-nivå for vår del, men noe mindre enn i 2015 og 2016, sier Møller.

Rindal kino hadde 151 filmforestillinger i fjor, mot 165 i 2016. Den mest besøkte filmen i 2016 var «Børning 2», mens i fjor var det «Grusomme meg 3».

Tidlig ute med filmer

Hoveddelen av publikum på kinoen i Rindal kommer fra hjemkommunen, samt litt fra Meldal og Øvre Surnadal.

- Er dere tidlig ute med nye filmer?

Ja, synes det, svarer Møller, som forteller at de har faste visningsdager på fredager og søndager, i tillegg til en del lørdags- og torsdagsvisninger.

- Det blir cirka tre-fire visninger per uke, sier han.

Kinoen i Rindal opplever også en nedgang sammenlignet med i 2016. Her fra et folkemøte for noen år siden.
Reidar Klungervik i kinosalen i Hemne kommune. Også her gikk besøkstallet i fjor ned sammenligne tmed 2016. Foto: Arkiv