Rindalingene vil bli trøndere, men departementet drøyer med å fatte endelig og formell beslutning. Hvorfor, spør ordfører Ola T. Heggem.

— To kommunestyrer i Rindal har i to perioder sagt enstemmig ja, begge fylkeskommunene sier ja, begge fylkesmennene sier ja og Stortinget sier ja. Men departementet fatter ingen formell beslutning. Dette er et gryteklart prosjekt som alle er for. Det er ingenting å vente med, sier Ola T. Heggem.

Partneren venter...

Håpet var å få på plass ny fylkestilhørighet fra siste årsskifte, samtidig med at Sør- og Nord-Trøndelag ble til ett rike. Slik gikk det altså ikke. Nå er håpet å bli en del av Trøndelag fra 1. januar 2019.

— Det er det vi jobber mot nå, gjerne enda tidligere. Det er ingenting som tilsier at et bytte av fylke må skje fra et årsskifte. Men vi er også forberedt på at det i verste fall ikke skjer før 1. januar 2020, når kommunereformen trer i kraft, sier han.

I en slik prosess sier han at rindalingene, selv om det blant folk flest selvsagt er motstand, føler seg fylkesløse for tida. Litt billedlig sagt: Rindal tilhører fortsatt Møre og Romsdal, men har ikke fått svar på når de kan skilles og flytte sammen med ny partner.

Helhetsvurdering

Det er summen av flere ting som er bakgrunnen for at Rindal vil bli en del av Trøndelag.

— Generelt kan vi si tilhørighet. Når vi i Rindal skal «til by'n», mener vi Trondheim. Det er et sterkt signal om hvor vi føler vi hører hjemme. Mer konkret handler det om tryggheten til fortsatt å være en del av St. Olavs hospital, så å si alt som handler om idrett går i retning Trøndelag, også Røde Kors er en del av Trøndelag, i politikken har vi flest felles kampsaker med Trøndelag, vi bruker Værnes som flyplass, og så videre. Og ikke minst er vi blitt veldig godt mottatt av trønderne. Så det blir summen av en helhetsvurdering, sier Heggem.

Vil møte statsråden

8. januar skrev han brev til kommunalminister Jan Tore Sanner om saken. Så ble han byttet ut. Fredag sendte han purring til ny politisk ledelse i departementet.

— Vi ønsker et møte med den nye politiske ledelsen, gjerne den nye statsråden. Vi vil ha fortgang i saken, og vi vil gjerne vite det om det finnes grunner til at en avgjørelse ikke kommer. Vi ønsker å fortelle hvor uheldig at vi praktisk talt ikke tilhører et fylke over et så langt tidsrom, sier Ola T. Heggem.