Tirsdag 15. september i 2015 skulle bli en sorgens dag i Agdenes. Den ene av kommunens to hjørnesteinsbedrifter, Storvask, sto i fare for å bli nedlagt og dermed takk og farvel til rundt 60 arbeidsplasser. Årsaken var at vaskeriet hadde mistet kontrakten med St. Olavs om vask av sykehustøy til konkurrenten Nor Tekstil. I ukene som fulgte var det knyttet voldsom spenning til hvilken avdeling Storvask ville velge å bygge ned. Skulle avdelinga i Agdenes bestå, eller skulle det satses alt på avdelinga i Trondheim? Gleden var derfor stor da det endelig ble klart at styret i Storvask ville satse på vaskeriet i Lensvika som selskapets hovedvaskeri. Men samtidig var det et stort skår i gleden at rundt 30 årsverk måtte bort som følge av tapet av sykehuskontrakten. Ledelsen i selskapet gjorde imidlertid en solid jobb med å rigge selskapet for den oppdragsmengden og kundeporteføljen som selskapet hadde hånd om, med mål om å kunne bygge aktiviteten gradvis opp igjen.

Denne uka kunne flagget igjen heises til topps i Agdenes, da det ble klart at Storvask får tilbake sykehuskontrakten man mistet for to år siden. Storvask har brukt disse to årene veldig godt ved at de har bygd opp ny kundeportefølje, og dermed blir den nye kontrakten med St. Olavs et rent pluss. Og plusset er såpass stort at Storvask vil måtte ansette et titalls flere arbeidere, utvide skiftordninga samt bygge ut vaskeriet i Lensvika. Gladnyheten betyr voldsomt mye både for Agdenes og regionen rundt. I tillegg til å være en betydelig hjørnesteinsbedrift i regionen, er Storvask en veldig viktig kvinnearbeidsplass og ikke minst en viktig integreringsarena, da mange av de ansatte er kvinner med innvandrerbakgrunn.

Først og fremst er det ledelsen og de ansatte ved bedriften som fortjener trampeklapp for å ha fått denne kontrakten. Det er nemlig kvaliteten på tjenestene og priseffektivitet som er årsaken til at Storvask vant sykehuskontrakten tilbake. Og det er de ansatte og ledelsen som med en formiddabel innsats har satt vaskeriet vaskeriet i posisjon til å lykkes. Men det er flere som fortjener skryt. Agdenes kommune med ordfører Oddvar Indergård i spissen har hele veien jobbet målrettet for å bevare hjørnesteinsbedriften i kommunen. Da det så som mørkest ut høsten 2015, var Indergård tydelig på at vaskeriet i Agdenes ikke skulle legges ned. Kommunen la to millioner kroner på bordet som ei slags omstillingsstøtte for bedriften, et initiativ som helt sikkert bidro til at vaskeriet ble værende i kommunen. Suksesshistorien med Storvask må derfor langt på vei kunne kalles et resultat av utsøkt offentlig og privat samarbeid. Gratulerer!

Foto: Silje Asbjørnsen