Da Norconsult la fram sin første rapport «Struktur- og utbyggingsanalyse av Venn og Jåren-Råbygda» høsten 2017, var konklusjonen at kommunen ville kunne spare 1,5 millioner kroner årlige ved å bygge en ny felles skole med barnehage for hele sørlige Skaun på Jåren-Råbygda. Det samme beløpet kunne kommunen spare på å bygge en ny felles skole på Venn med en ny felles barnehage på Jåren-Råbygda.

Les også: Ap klare for skolevedtak

Les også: Vil planlegge uten å vite for hvor mange

Les også: Sp vil frede Jåren-Råbygda

Brukte gamle tall

Nå har imidlertid konsulentselskapet kommet med nye tall, etter at de har endret forutsetningene for beregninger av kostnadene til skyss for skoleelevene.

- Det viste seg at vi hadde brukt gamle elevtallsprognoser. Ved å legge inn nye elevtallsprognoser endret prisforutsetningene seg, sier oppdragsleder Terje Gregersen i Norconsult.

Endringene har særlig gitt utslag på beregningene av driftskostnader ved å samle både elever og barnehagebarn på Jåren-Råbygda. Felles skole og felles barnehage for alle barne i sørlige Skaun gir fortsatt innsparinger for kommunen uansett hvor de lokaliseres, men nå skiller Jåren-Råbygda seg særlig ut. Ved å samle skole og barnehage her, vil kommunen kunne spare 3,7 millioner kroner årlig i forhold til dagens skolestruktur.

Les også: Forventer fortsatt fulle barnehager

Sparer minst på Venn

Dårligst ut kommer alternativet felles skole og felles barnehage på Venn. Her vil kommunen kun spare 1,7 millioner kroner årlig. Å bygge en felles skole i den ene grenda og en felles barnehage i den andre, vil gi årlige innsparinger på 2,7 millioner kroner.

Grunnen til forskjellene er at ved en ombygging av skolebygningene på Jåren-Råbygda er det behov for mindre investeringer enn ved å bygge et helt nytt bygg på Venn. Norconsult har beregnet investeringskostnadene for ny skole og barnehage på Venn som inkluderer elevene ved Jåren-Råbygda til 163 millioner kroner, mens ombygging og utbygging på Jåren-Råbygda er beregnet til 108 millioner.

«Norconsult vurderer Venn oppvekstsenter som rive- og saneringsverdig. Dette gjelder for hele bygningsmassen. Alder og funksjonalitet tilsier nybygg som hovedløsning», skriver konsulentene, mens bygningsmassen på Jåren-Råbygda vurderes som mer funksjonell og med en bedre bygningsmessig standard.

Endrer ikke oppfatning

Da rapporten var oppe til behandling i HOKU tidligere i januar, lanserte Senterpartiet et forslag om å bygge den nye skolen på Venn. De nye tallene fra Norconsult har ikke fått partiet til å endre mening, sier leder Mildrid Gimseng.

- Nei, grunnlaget vårt handler ikke om økonomi. Vi gikk til valg på å bygge ny skole for Venn, og det haster med å få det til. Det som gjenstår nå å finne en god tomt, sier Gimseng.

Hun minner om at Sp ønsker å beholde dagens skolestruktur.

- Vi mener det ikke er tatt ut utbyggingspotensialet i bygdene våre, og tenker man litt langsiktig ser vi for oss å opprettholde de skolene vi har og på den måten gjøre grendene mer attraktive. Vi ønsker oss også en debatt om hvor store skoler vi skal ha. Forskning viser at 50.000 unger mobbes på skolene i Norge, og vi ønsker å se på om størrelsen har noe si for dette. Det er en grunnleggende debatt vi ikke har tatt ennå. Ungene er viktigere enn penger, sier Gimseng.

Ap vil utvikle Venn

Også Ap-leder Siri Grøttjord sier det ikke kun er økonomi som spiller inn når de skal ta et valg om hvor skole og barnehage skal ligge.

- Det er ikke bare økonomi og innsparing som ligger bak det vi tenker på. Det er også andre hensyn som spiller inn. Vi må forholde oss til det vi har sagt om at vi skal satse på Venn som et sentrum, sier Grøttjord.

- Betyr det at dere har bestemt dere for Venn?

- Vi har ikke sagt det, men det har ligget litt i kortene at Venn er det som utpeker seg som alternativ. Men vi må se nærmere på rapporten. Så er det dette med barnehagene. Det er vanskelig å si at vi ikke skal ha noen barnehage på Jåren-Råbygda, sier Grøttjord.

Bygningsmassen ved Jåren-Råbygda oppvekstsenter er i bedre stand enn skolebygget på Venn. Dermed blir investeringskostnadene ved utbygging og ombygging betraktelig lavere, viser rapport fra Norconsult. Foto: Lillemor Hestvik