Dette skjedde under helgas store travbegivenhet på Jarlsbert travbane i Tønsberg, den såkalte Jarlsberghelga som hvert år samler travinteresserte fra hele landet for å se travsport på høyt nivå fra torsdag til søndag.

Og allerede torsdag kveld skulle en hest fra distriktet sørge for lokal jubel. Tre år gamle Vill Vira, som eies og trenes av May Iren Storseth fra Skaun, skulle ut i sitt andre løp i karrieren. Med en fjerdeplass med gallopp på kilometertida 1.43,3 i debuten for tre uker siden, var det ikke mange som hadde trua på skaunhoppa. Men Vill Vira rekordforbedret seg med sju sekunder og klinket like godt til med seier i DNT's unghestserieløp. Tilbake sto en haug med sjokkerte spillere som hadde gjort hoppa til et nest siste-valg, mens Storseth kunne strekke hendene i været med et stort glis rundt munnen - 30 000 kroner rikere.

Dyktige hestefolk

At Vill Vira skulle vinne allerede i sin andre start i karrieren, var nok en stor overraskelse for mange. Men samtidig kunne de som kjenner familien Storseth se dette komme. May Iren Storseth og faren Bjarne Storseth har nemlig levert mange svært gode travere opp gjennom årene. Vill Viras mor, Salsnes Vilja, tjente over 600 000 kroner i Storseths regi, mens Vill Viras søster, Vill Dina, som Storseth eier og trener sammen med blant andre samboer Arnstein Syrstad Mo, har tjent nesten én million kroner. I lys av dette var det kanskje ikke så rart at det sa pang på Jarlsberg torsdag kveld.

Historisk

Lørdag var det V75 på Jarlsberg, hvor blant andre Jon Nergårds Jærvsørappen skulle måle krefter med landets beste kaldblodshester over sprintdistanse. Og for et løp det ble. Jærvsørappen og Jomar Blekkan tok teten etter ei voldsom åpning, men desverre slo hesten på en galopp ut av den første svingen og havnet sist i feltet. Men den lille krigeren fra Orkdal kom voldsomt tilbake til slutt, og tok en råsterk fjerdepremie på kilometertida 1.19,9 - med galopp. Så raskt har ingen trøndersk kladblodshest travet noen sinne, og Jærvsørappen ble dermed historisk som den raskeste og første kaldblodshest under den magiske 1.20-grensa i trøndersk travsammenheng.

Har tatt steget

Jærvsørappen hadde en fantastisk fireårssesong med derbyseier og over to millioner kroner innkjørt, og har så langt i karrieren travet inn nesten 3,5 millioner kroner. Men å klare steget fra årgangstoppen som tre- og fireåring inn i eliten blant eldre hester, er aldri noen lett oppgave. Med lørdagens løp beviste Jærvsørappen at han har tatt dette steget med glans. For uten galoppen lørdag, hadde hesten trolig vært dårligst nummer to.

Gode prestasjoner

Søndag skulle Theodorsen-traveren Valley Ivan forsøke seg over maratondistansen 3160 meter, og den formsterke orkdalingen leverte et meget godt forsøk. Fra 60 meter tillegg rakk hesten aldri fram til de tre som startet fra strek, men Valley Ivan avsluttet best av alle tilleggshestene og kapret fjerdeplassen på kilometertida 1.14,2.

Sterk innsats søndag leverte også orkdalstraveren Bakkmo Bosse, som tok en råsterk femtepremie verdt 9000 kroner i et løp som ble vunnet av verdensrekordholderen Ferrari BR. Bakkmo Bosse eies av Ragna Marie Kvåle og trenes av Bjørn Garberg.

Anders.Morken@avisa-st.no

952 52 261