- Jeg hadde litt trua på at Thomas Mjøen kunne vinne amatørløpet med Høiby Stjernar, som jeg trener. Ellers så jeg ikke for meg de helt store vinnermulighetene, forteller Inge Melby

Men, slik skulle det ikke gå. Høiby Stjernar ble nummer to. I stedet vant Melby med Theodorsen-traveren Theodor, Creek's Brave og stallhesten Merlin Classic. Og med litt mer flaks kunne det faktisk blitt fire seirer. Finn Skorilds Crazy Victor satt nemlig bom fast med vinnerkrefter over mål, og med åpning hadde hesten trolig spurtet inn til seier.

- Da kvelden var omme, skjønte jeg ingen ting. Tre kuskeseirer på en løpsdag har jeg aldri opplevd før. Av de tre jeg vant med, hadde jeg trua på en trippelplassering med Theodor. Da jeg så startlista med Creek's Brave, tenkte jeg; dette blir feige lag. Riktig nok gikk hesten et godt løp for meg sist den startet, men å vinne mot gode hester som Midnight Moon og Pilgrims Power, trodde jeg knapt var mulig. Jeg hadde heller ikke stor tru på seier med vår egen Merlin Classic, i alle fall ikke når han måtte gå i dødens. Så, ja, denne mandagskvelden ble nesten sjokkartet, men for all del et herlig sjokk.

Canada og Frankrike

Inge Melby har siden sommeren 2013 drevet som travtrener på Orkdal tråvpark. Før den tid var orkdalingen rundt omkring og høstet erfaring på mange staller både i Norge og i utlandet. Det hele startet da han i 2005 reiste over til Canada for å jobbe hos sambygdingen Anders Lundstrøm Wolden, som den gangen var trener på stallen til trondheimskvinnen Ely Rishaug. Etter Canada-oppholdet jobbet han i fem år hos ulike trenere i Norge, før han tok trenerskolen i 2011. Derfra ble han uteksaminert den 20. desember, og allerede seks dager senere satt Melby på flyet til Paris.

Her speider Inge Melby ut over Europas travborg, Vincennes i Paris, våren 2012.

- Jeg fikk jobb som førstetrener hos den svenske treneren Jørgen Westholm på Grosbois i Paris. Der jobbet jeg fram til våren 2013, og jeg må si at jeg lærte mye der. Ikke bare om trening av hest, men også om livet som travtrener. Som ansvarlig på filialen til Westholm, fikk jeg reise mye til og fra løp med hestene, deriblant til Vincennes, forteller Melby.

Takker Garberg

Da Melby kom heim til Norge og Orkdal i 2013, jobbet han noen måneder hos travtrener Bjørn Garberg på Kvål, før han tok ut egen trenerlisens på sommeren 2013. Og Melby føler han har mye å takke Garberg for.

- Jeg fikk kjøre mange hester både for Bjørn og for broren hans, Erik Morten. Det hjalp meg veldig mye med tanke på å komme godt i gang med min egen virksomhet, forteller Melby.

Hardt arbeid

Livet som travtrener er ikke noe hvilehjem. Det kreves veldig mye hardt, fysisk arbeid, uten at man blir særlig rik. Spesielt i oppstartfasen er det krevende å få det til å gå rundt økonomisk, men nå kan Melby endelig se at innsatsen begynner å bære frukter. Siden oppstarten som travtrener har Melby kjørt inn rundt en halv million kroner i året for hesteierne. I år har han nådd den summen allerede til sommeren.

Livet som travtrener betyr jobbing fra morgen til kveld, sju dager i uka.

- Når det går godt, så blir pågangen fra nye hesteeiere også større. Nå har jeg full stall, og kan ta meg ut litt lønn. Men livskvalitet kan ikke måles i penger. Det å vinne travløp er veldig givende, spesielt med hester som man trener selv. Derfor var det så utrolig artig når Merlin Classic vant mandag. Den leier jeg av Trond Andersen sammen med min samboer Ann Kristin Haug og Gjermund Krokstad, forteller Melby og legger til at han får uvurderlig hjelp av samboeren.

- Ann Kristin gjør en stor innsats når hun ikke er på jobb. Det samme gjør Finn Skorild, som har hest på stallen hos meg. Livet som travtrener er mye jobb og lite glitter. Men akkurat nå, etter mandagens tre seirer på Leangen, så glitrer det over alt, humrer Melby før han seler opp en ny hest og kjører ut med håp og mål om mer glitter i framtida.

God Caviar

Melby var ikke den eneste orkdalingen som kunne glise bredt mandag. Erik Morten Garberg stilte nemlig til start med fire år gamle Gjølmes Caviar, som har vist fin formstigning i det siste. Og «kaviaren» viste seg å være av beste kvalitet. Med broder Bjørn Garberg i sulkyen tok Clerk Magistrate-sønnen karrierens første seier, verdt 16 000 kroner.

Resultater Leangen:

1. løp: 1) Theodor 1.26,9, 2) Tøff 1.26,5g

2. løp: 1) Gjølmes Caviar 1.17,9

3. løp: 3) Voll Odin 1.30,9g, 6) Norbest 1.32,3

4. løp: 1) Merlin Classic 1.16,8, 5) Danny Delight 1.17,4

5. løp: 4) Crimson Pirate 1.15,3, 6) Midnight Moon 1.15,4, 7) Fux Pride 1.15,5

6. løp: 3) Federal Crown 1.17,1, 5) Crazy Victor 1.17,2

7. løp: 3) Trons Tyr 1.28,6, 5) Gjølmes Spika 1.29,7g

8. løp: 2) Poulidor 1.16,9