Mandag 20. mars skal Orkdal kommune ha sitt tredje seminar om doping etter at de som første kommune i landet inngikk samarbeid med Antidoping Norge om prosjektet «Sammen mot doping i Orkdal». Det første seminaret gikk på Grøtte skole i slutten av januar i fjor og hadde dårlig oppmøte. Stor etterspørsel for et nytt seminar gjorde at kommunen satte opp enda et seminar, denne gangen ble kinosalen fylt til randen.

Nytt tema

På de to første seminarene var det doping generelt som var tema, men temaet på mandag kvelds seminar vil handle om doping i breddeidretten.

- Vi har vært i kontakt med flere idrettslag i kommunen og snakket om hva som bør være tema. Vi tror ikke doping er et kjempestort problem i lokalidretten her, men vi vil øke folks viten og kjennskap til doping. Dette gjelder både idrettslag, trenere, utøvere, ledere med flere. Hvilke tegn kan du se etter? hva skjer om det kommer en positiv dopingprøve?, sier Eivind Selven som skal holde et foredrag om doping i breddeidretten.

Tester spillere årlig

Eivind Selven er leder i kretsstyret i Trøndelag fotballkrets og kan forteller at kretsen gjennomfører dopingkontroller flere ganger årlig på spillere i breddefotballen.

- Tester i breddefotballen skjer oftere enn folk tror og det skjer som oftest alltid på bakgrunn av tips. Som oftest er det tips fra idrettslagene selv, sier Selven og fortsetter:

- Tester du positivt på et preparat i breddeidretten og senere kan få henvisning fra lege på preparatet, så blir du ikke utestengt. Der skiller vi oss litt fra toppidretten, hvor det ikke er tillatt. Men tester du positivt på for eksempel anabole steroider, så får du en utestengelse. Hvis det skal skje er det viktig å ha et hjelpeapparat i kommunen som kan følge opp vedkommende, sier Selven.

- Viktig å ikke dømme

Da Jimmy Wikell var fastlege hadde han flere innom kontoret som innrømmet dopingbruk og lurte på blant annet effekten og bieffekten ved bruken av enkelte preparater.

- Det viktigste fokuset mitt i slike situasjoner er å ikke dømme vedkommende, for det tar resten av samfunnet seg av. Vi må huske at det er et kjempesteg å innrømme dopingbruk og da må vi forsøke å hjelpe dem. I en slik situasjon er det viktig å ha folk rundt seg. Det som har skjedd tidligere får vi ikke gjort noe med, men det som skjer i årene fremover kan vi som leger være med å gjøre noe med, sier Wikell.

Vil provosere

Kommunelege Jimmy Wikell skal holde et foredrag om kosthold og kosttilskudd. Han tror foredraget vil både provosere og engasjere. Wikell mener kosttilskudd ofte blir brukt feil og at det faktisk kan få større konsekvenser enn folk aner.

- Det er en jungel av kosttilskudd. Det er umulig å gi en fasit for vi er alle ulike og har forskjellige genetiske forutsetninger. Vi kan ikke gi et råd som skal gjelde alle. Kosttilskudd skal i utgangspunktet brukes når du er i en mangeltilstand. Det er når du erstatter husmannskost med kosttilskudd at du passerer en farlig linje. På denne måten blir kosttilskudd til kosterstatning, sier Wikell.

Han mener det er flere eksempler som nå viser at kosttilskudd blir brukt feil.

- Vi ser en økende tendens til at 16-17-åringer har bristninger i ryggvirvelen. Dette forekommer vanligvis hos eldre som har hatt et langt arbeidsliv, men nå ser vi 16-åringen med de samme plagene. Dette henger ofte sammen med at de har brukt kosttilskudd som erstatning på vanlig husmannskost, sier kommunelegen.

Dette er bare noen av temaene Orkdal kommune vil snakke om på mandagens seminar.

- Vi håper at folk møter opp. Vi håper at idrettslagene er godt representert og at også mange foreldre tar turen. Dette seminaret er åpent for alle. Også utenfor kommunegrensen, avslutter Wikell.