Utgangspunktet til Birger Løfaldli er første gang han besøker brakka på Lerkendal som tiåring i 1989. Der blir han møtt av folkelige og joviale Bjørn Hansen som er assistenttrener til Nils Arne Eggen og som er selveste symbolet på klubbens suksess. Nemlig folkelighet, ydmykhet, jovialitet og jordnærhet. Og selvsagt med stor kunnskap og forståelse for hva som skal til for å gjøre folk gode på fotballbanen. Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen er selve symbolet for Rosenborg Ballklubs suksess.

Det umulige er mulig

Som guttunge opplevde Birger Løfaldli hvordan Nils Arne Eggen ledet klubben til topps i europeisk fotball, skapte en idrettseventyr og samtidig gjorde klubben styrtrik. Han tok del i alle oppturene Nils Arne Eggen ledet klubben til.

«Eggen banet vei og viste at det umulige kan bli mulig, bar e troen er sterk nok. Hans Rosenborg var et symbol på trøndersk folkelighet. Jordnære, ujålete og hardtarbeidende», skriver han i forordet i boka.

Stadige trenerskifter

Men hva skjedde etter at Nils Arne Eggen gikk av som hovedtrener i 2002. De sportslige prestasjonene i Europa uteble, klubben var ikke lenger en selvskreven seierherre, heller ikke nasjonalt. Pengene forsvant og klubben fikk en lei uvane med og ansatte nye trenere for så å vrake dem kort tid etterpå. Etter at Eggen ga seg i 2002 har klubben skiftet trener 11 ganger, og klubbens omdømme er slettes ikke som det var verken når det gjelder spillere eller ledelse.

Rikt personregister

Personregisteret i boka er rikt og omfattende. Birger Løfaldli har åpenbart satt seg som mål å avdekke noe av det alle spør seg om. Hva skjedde etter at Nils Arne Eggen forsvant fra Lerkendal? Hvorfor var det ikke vilje internt i klubben til å bruke kunnskapene til Eggen som hadde ledet klubben til toppen av europeisk fotball og gjort Rosenborg Ballklub til Trøndelags store stolthet; for mange større enn Nidarosdomen? Hvordan har det vært mulig å skusle bort en slik ressurs og en slik arv? Og hva skal til for å gjenreise klubben som var i våre hjerter? Her er det unektelig mye spennende lesning mellom to permer – ikke bare for fotballinteresserte.

Les mer i STs papirutgave torsdag 21. august.