Tove Brevik Muhle (17) har vært aktiv ponnikusk siden hun var ni år. For en drøy måned siden sto årets høydepunkt for døra. Hun var sammen med en annen ponnikusk fra Norge plukket ut til å delta under den årlige Ponnieliteuken ved Wången travskole ved Østersund – et arrangement som går for å være en uoffisiell landslagssamling for ponnikusker. Orkdalsjenta ble plukket ut fordi hun er den aktive ponnikusken i Norge som har kjørt flest løp siden 2007.

– Jeg gledet meg voldsomt til denne samlinga. Og aller mest gledet jeg meg til å få oppleve dette sammen med min egen ponni; Øverste Dar, forteller Tove.

Ble skadet

Men slik skulle det altså ikke gå. Et par uker før samlinga, ble Øverste Dar veldig halt. Veterinærer og hovslagere mente at det måtte være en hovbyll, som kan sammenlignes med en blånegl. Den er med andre ord veldig smertefull hvis man ikke får åpnet opp og lettet på trykket.

– Hoven ble skåret opp, uten at haltheten ville slippe taket helt. Etter hvert begynte jeg å frykte at det kunne være noe mer alvorlig, som hovbeinsbrudd eller forfangenhet. Å tenke på at han kanskje ikke kunne gå flere løp, var en ting. En annen ting var å tenke på at han i verste fall kanskje måtte avlives, forteller den unge kusken.

Alene

Øverste Dar var fortsatt halt kvelden før avreise til Sverige, og dermed måtte Tove reise alene til samlinga. Hun fikk låne ponni fra travskolen, og oppholdet ble uansett en stor opplevelse. Men tankene gikk hele tida på han som sto med en vond fot hjemme.

Gleden var derfor stor da hun kom heim og fant ut at Øverste Dahr var blitt haltfri. Heldigvis viste marerittet om at hesten kunne ha en alvorlig og diskvalifiserende lidelse å være ubegrunnet.

Vant to løp

Sist helg satte Tove og familien kursen for Østersund med en hel og frisk Øverste Dahr. Og kontrastene til angsten hun følte for en måneds tid siden, skulle vise seg å bli stor. På programmet sto Dobbelttrav i Østersund, med flere løp både fredag og søndag. Øverste Dahr framsto så god som han aldri har gjort før. Med Tove i sulkyen ble det to seirer, en andre- og en tredjeplass på de fire løpene de startet. I tillegg rekordforbedret ponnien seg med flere sekunder. Med på lasset heim ble fem store pokaler, og opplevelser den unge kusken aldri vil glemme.

– Jeg har hatt Øverste Dar siden han var ett år. Nå er han sju, og jeg er blitt veldig glad i ham. Det var utrolig vondt da han ble skadet og jeg fryktet det verste. Å få oppleve det vi gjorde i helga, var helt fantastisk. Å konkurrere med hest, handler ikke om å sparke en ball eller kaste lengst mulig med et spyd. Det handler om samspillet med et levende vesen som man er veldig glad i. Og når man da lykkes sammen, så føler man en utrolig glede, forteller 17-åringen som har planer om å ta lisens for storhest til høsten.