Det forteller orkdalingen Jon Nergård, tre dager etter at hesten hans, Jærvsørappen, vant svensk derby og 700 000 svenske kroner i Østersund.

– Det var en ekstrem opplevelse å se hesten gå først i mål. Men jeg var ikke så nervøs som jeg trodd jeg skulle bli Jeg hadde godfølelsen før løpet. Forklaringa er sikkert at jeg hadde på meg «lykkestråhatten», og den bruker å fungere, forteller Nergård.

To millioner

At Nergårds hatt har fungert før, kan vanskelig tilbakevises da Jærvsørappen sto med fem strake seirer før fredagens derbyfinale, og tjente nesten en millioner kroner i fjor. Med årets sju løp som fireåring, har kontoen økt til nesten to millioner kroner.

Revansje

Men det er nok ikke bare lykkehatten som har bidratt til suksessen. Trener Jomar Blekkan har skapt en utrolig god travhest i Jærvsørappen. I årgangsløpene i fjor ble det mye stang ut mot årgangens tøffeste konkurrent, Smedheim Solan. Fredag var det duket for revansje når de to fantastiske individene møttes til duell i årets første storløp for fireåringene, og både kusk og hest innfridde til fulle.

Fryktet tap

Jærvsørappen klarte ikke å overfly Smedheim Solan fra start, og Blekkan valgte dermed å krype ned i ryggen på Smedheim Solan. En våken Blekkan lirket kjapt hesten ut i andrespor da Jan-Olov Persson kom dundrende i tredjespor med Järvsö Tore, og dermed fikk Jærvsørappen andre par utvendig. Inn mot siste sving velger Blekkan å angripe, men i samme øyeblikk galopperer den svenske ekvipasjen og forstyrrer Jærvsørappen slik at ledende Smedheim Solan fikk stikke til seg ei lengde.

– Der og da trodde jeg ikke på seier. Men da jeg dro ørepluggene, nærmest eksploderte han. Han la ørene, klenget litt innover og fikk opp en voldsom fart. Det virket rett og slett som han var skikkelig forbanna og ville komme seg først, forteller Blekkan som kusket derbyvinneren til 20 i stil.

Mye penger

For eieren Nergård ble det en stor opplevelse å få komme på seremoniplass og ta i mot hyllesten fra publikum. At han nettopp hadde vunnet nesten en trekvart million kroner, tenkte han ikke på.

– Jeg tenkte ikke på pengene før lenge etter at løpet var over. Slike opplevelser kan du nemlig ikke få kjøpt for penger. Men det er klart at jeg har fått ei slags «oppvåkning» etterpå. 700 000 svenske kroner er utrolig mye penger. Pengene gir meg større muligheter til å satse enda mer på trav. Jeg vil nok satse litt mer på avl framover, så mye av seierssjekken vil nok bli pløyd tilbake til travet, forteller Nergård.

Norsk derby

Neste oppgave for Jærvsørappen blir trolig Norsk trav derby.

– Jeg tviler på at det blir flere løp før den norske derbykvalifiseringa. Vi får satse på å gjenta bedriften da, forteller Blekkan som opplevde voldsom respons fra både kjente og ukjente etter fredagens triumf.

– Jeg fikk over 50 tekstmeldinger med gratulasjoner før jeg kom hjem. I tillegg har jeg fått en ti-tolv gratulasjoner fra kolleger fra hele landet. Det er klart at all responsen varmer godt.

Mogset-suksess

Jærvsørappen var ikke den eneste lokale traveren som imponerte i fredagens derbyfinale. Pave Faks, som eies og trenes av de meget dyktige travbrødrene John og Trond Mogset, tok en råsterk fjerdepremie verdt hele 84 000 svenske kroner. Mens Jærvsørappen travet på kilometertida 1.24,2, travet meldalingen Pave Faks 1.25,5, som er ei rekordforbedring på sju tideler. Fortsetter Mogset-traveren å utvikle seg i samme stil, vil hesten fort være trippelaktuell når vi nærmer oss det norske derby.

Mogsetbrødrene hadde også Pave Loma til start. Hun tok en sterk andrepremie verdt 10 000 svenske kroner i kveldens 10. løp.