ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

En viktig, lokal krigshistorie inntar scenen i september

I september kan du reise tilbake i tid til et Orkland i krig – der landssvik, sabotasje, fangeleirer og deportasjoner var en del av virkeligheten.

Da har nemlig «Ørkedalsspelet - Til Den Det Måtte Angå» urpremiere på Bårdshaug stasjon på Orkanger.

Skuespiller og manusforfatter Maja Aspås Teialeret og produsent Margrethe Aae forteller at de er godt i gang med forberedelsene – og at interessen fra publikum har vært svært positiv.

– Vi er godt i gang med billettsalget og responsen har vært enorm. Interessen er veldig stor for denne fortellingen, og vi opplever at det er mange som ønsker å lære mer om historien bak spelet, sier Maja.

Vi møter dem på industrimuseet ved Løkken Verk, og de introduserer oss for en viktig brikke i spelet – Thamsbanen!

Det 115 år gamle toget skal illustrere viktigheten det har hatt for dalføret opp gjennom årene. Det vil også tilføre et scenisk spektakulært element til spelet.

– Vi er så utrolig glade for å få lov til å bruke Thamsbanen i spelet! Og vi gleder oss veldig til å vise frem til publikum hvordan det blir brukt gjennom forestillingen, sier duoen.

Husk lyd!

Bli med inn i toget:

– Måtte fortelle denne historien

Maja fikk ideen til spelet da hun gjorde research til en annen forestilling. Hun er selv fra Orkanger og var ikke kjent med alle deler av den dype krigshistorien som ligger på hennes hjemsted.

– Ideen slo meg som ei låvedør. Det var ingen tvil om at dette var en historie som vi bare måtte fortelle, sier Maja, som mener at tematikken dessverre fortsatt er dagsaktuell.

– Krigen i Ukraina er jo et eksempel på det. I tillegg er demokratiet stadig under angrep og selv om det føles absurd, så er nynazismen på fremmarsj flere steder i verden, legger hun til.

Maja Aspås Teialeret har skrevet manuset og spiller også en av hovedrollene i spelet.

Flash photography, Smile, Eye, Sleeve, Standing, Happy, Wood, Waist

Bakteppet til spelet er andre verdenskrig, og starter med Orkla Gruber Aktiebolags samarbeid med den tyske okkupasjonsmakta. Det er også her, på Bårdshaug stasjon, den første sabotasjeaksjonen på norsk jord sanksjonert av den norske eksilregjeringen fant sted.

En direkte konsekvens av Orklas samarbeid med tyskerne og sabotasjeaksjonene er fangeleiren på Grøtte, der fangene skulle bøte for sabotasjen.

– En annen viktig og grusom del av Orklands lokale krigshistorie er deportasjonen av orklendinger med jødisk bakgrunn. Denne delen av historien vår burde vært godt kjent for alle, men vårt inntrykk er at den er kraftig underkommunisert, sier Maja og Margrethe.

– Jeg føler at vi ikke har lært nok av historien, og tenker at det er vår plikt som kunstnere å sørge for at folk skal kunne kjenne historien på kroppen. Og det gjør man gjennom teater, legger Maja til.

– Spennende og viktig

Ideen til spelet kom til Maja i 2020 – og like etterpå fikk de med seg Orkla Sparebank med på laget. Torstein Strøm Torjuul og Terje Sletvold forteller at de ikke trengte mye overbevisning for å bidra til spelet.

– Det er viktig for oss å støtte arrangementer som foregår lokalt – og dette spelet var et litt annerledes og spennende prosjekt å være en del av. Det føltes veldig riktig for oss, sier Terje.

– Det var en «no brainer». Det er dyktige folk som står bak og en utrolig spennende og viktig historie som skal fortelles. Vi brukte ikke lang betenkningstid, legger Torstein til.

For Maja og Margrethe betyr støtten fra banken, og lokalsamfunnet for øvrig, enormt mye:

– Vi er utrolig glade for å ha banken med på laget, og at de faktisk anerkjenner det vi gjør som viktig. Vi har en veldig spesifikk måte vi ønsker å fortelle denne historien på, og støtten fra banken er en viktig bidragsyter til at vi kan gjøre nettopp det.

Torstein Strøm Torjuul og Terje Sletvold fra Orkla Sparebank forteller at det var en lett avgjørelse å støtte gjengen bak Ørkedalsspelet.

Smile, Window, Vertebrate, Plant, Grass, Leisure, House

De forteller at de nok kommer til å utfordre forventningene til publikummet sitt. Spelet har blikket rettet mer på de mellommenneskelige aspektene av krigen, og ikke nødvendigvis det tekniske og krigføringen. Noen av karakterene er basert på navngitte historiske personer, mens noen har fått nye navn og er basert på flere fortellinger fra den tiden.

– Vi ønsker å vise hva menneskene sto i. Få frem de kaotiske forholdene på en nyansert måte, som kan gi publikum mulighet til å skjønne hvorfor de agerte slik de gjorde. Det blir nok både hjerteskjærende, men det er også rom for humor, sier Maja.

– Også er det er jo en sabotasjeaksjon i bildet, så det blir jo litt eksplosjoner også, legger hun til.

Eyelash, Font, Signature
Smile, Handwriting, Postcard, Font
Handwriting, Font
Font
Font, Handwriting
Handwriting, Font, Signature, Postcard
Smile, Handwriting, Font, Signature
Handwriting, Font, Signature
Handwriting, Font
Font, Handwriting
Font, Handwriting
Smile, Handwriting, Font

Bli kjent med skuespillerne:

Lokalt engasjement

Terje og Torstein fra banken har vært innom på en av leseprøvene før spelet og møtt gjengen som skal sørge for at det blir forestilling i september.

– Jeg må si at det er en utrolig flott gjeng – både de profesjonelle som er med på scenen og ikke minst alle de lokale folkene som stiller opp – både på scenen og som frivillige rundt. Det lokale engasjementet gjør det ekstra gøy å være en del av dette, sier Torstein og Terje.

Maja og Margrethe er enig – og forteller at de er utrolig imponert av frivilligheten som støtter opp, slik at de kan fortelle denne historien.

– Vi må også si at det er utrolig mange flinke skuespillere i regionen. Vi ble utrolig imponert over nivået da vi hadde audition, forteller de.

I tiden fremover er det tid for øving og planlegging før urpremieren 1. september. De mener at det er en perfekt måned å kjøre i gang på.

– Det kommer til å bli spesielt med tanke på lyset og settingen. Jeg tror atmosfæren kommer til å bli spektakulær, sier Margrethe.

Maja forteller at manuset har noe som passer like godt for barn i ungdomsskolealder til godt voksne mennesker. Og om du er fra Orkland eller ikke, kan mye eller lite om krigshistorie, så har du en sterk opplevelse i vente;

– Vi håper det blir godt teater og at vi vekker følelser hos publikum. Det kan være at vi spiller på hjertestrengene dine, og plutselig finner du humor og latter når du minst forventer det. Vi håper at publikum forelsker seg i karakterene og gleder oss til september.

Om artiklene fra Brandstudio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media

placeholder_logo_pm_n_disc