Stor pepperkake- kreativitet i Rindal

Inga Dalsegg bygger ikke pepperkakehus. Men flotte byggverk tar form av pepperkakedeig og utradisjonell pynt.
Bilder

Nylig var det det klart for den store årlige pepperkakebyggverkbakedagen heime hos kunstneren i Rindal. Årets bakere var foruten Inga selv Eva Lillegård, Sigrid Fivelstad og Kjell Ove Holsbøvåg.

– Dette har vært en fast tradisjon i mange år, en gjeng venner kommer og vi baker noe kreativt og annerledes. Vi bygger aldri pepperkakehus. Vi har derimot bygd både pyramider med sarkofag, kamelkaravane og Nilen med krokodiller. Vikingeskip, iglooer med eskimoer som padler kajakk, Colosseum med gladiatorer i kamp med løver har det også blitt av pepperkakedeigen. Og i år prøvde vi oss på et hobbithus, forteller Inga Dalsegg, og sier det er forklaringa på navnet pepperkakebyggverkdagen.

Presentert på NRK

Pepperkakebyggverkene har vakt såpass oppsikt, at NRK valgte å lage en reportasje om bakegjengen i Rindal, som gjerne bruker 10-12 timer på å bake og ha det gøy.

Se NRK Møre og Romsdals reportasje her.

Årets byggverk var altså inspirert av Tolkien.

– Det er inspirert av Bag End fra Hobbiten, men er ingen nøyaktig kopi. Gandalf kommer kjørende rundt hjørnet, men hesten hans ble syk og slet litt med å stå oppreist, så han fikk en Stegosaurus inn som vikar! forklarer Inga om byggverket.

Saltstenger og persille

Som selvfølgelig ikke er pyntet med tradisjonelle ting som seigmenn.

– Det er ikke mange nonstop med heller, men alt er spiselig, det er gjerde av saltstenger, torvtak av kokosmasse med grønn konditorfarge og litt knuste pistasjnøtter, oppover veggene vokser det slyngplanter laget av persille (!), mens Gandalf er laget av marsipan. Taket er laget ved at jeg la ildfastformer opp ned, og kuttet tomme ølbokser i to, la folie over og så deigen på toppen, sier hun. Og forteller at det gikk med fire bokser melis og tre flasker konditorfarge – og at det ble litt å rydde opp etterpå!

– Men moro var det i hvert fall, som alltid! sier Inga Dalsegg.

Bilder