Sett smak på grillmaten

Med det meldte finværet går vi inn i høysesong for grilling. Et godt aromatisert smør gjør ofte susen for å smaksette grillmaten.
Kjøkkenkroken

Mens mange bruker kryddersmør ved siden av som en slags saus eller dip, foretrekker jeg å tilsette litt smør over kjøttet eller grønnsakene helt på slutten av grillingen. Slik får det trekke inn i råvarene og tilføre både smak og fett.

Å lage et godt kryddersmør er relativt enkelt. Og du trenger ikke kjøpe overpriset og altfor salt kryddersmør. Ved å lage smøret selv, kan du eksperimentere med å bruke smaker og tilsetninger du har for hånden.

Tomat og gressløksmør

3 ss tomat og gressløkpurre (se egen oppskrift)
Smøret røres luftig i en kjøkkenmaskin.
Bland tomat og gressløkpuré inn i smøret. Bruk gjerne mer hvis du vil ha mer smak. Smaken blir litt mildere når smøret er kaldt.
Legg på et bakepapir og rull til en pølse. Legg i kjøleskapet der den holder seg godt i 2-3 uker, eller legg smøret i fryseren.

Tomat og gressløkpuré

1 ss soyasaus
5 stk soltørka tomat
1/2 paprika
2 ss finhakket gressløk
2-3 ss olje
Alt kjøres sammen til en puré med en stavmikser.
Puréen har lang holdbarhet, så lag litt ekstra.
Tomat og gressløksmør smaker godt på lyst kjøtt og fisk.

SOTsmør

5-6 ss sot (se egen oppskrift)
5 dråper Tabasco
1 ss soyasaus
1 ss eplesidereddik
Bland alt sammen, og legg det på et bakepapir og rull det sammen til en pølse. Brent eller sotet løk har en søtlig og fyldig smak.

Sot

1 paprika
Det grønne av purreløken vaskes og legges på ett bakepapir sammen med paprikaen.
Stek dette på 200 °C i ca. 45 minutter til det er helt kullsvart og sprøtt. Avkjøl og ha i en bolle og knus det til pulver med en skje.
Dette smøret smaker godt på rødt kjøtt og grillede grønnsaker.