Franske fristelser

Helgas matspalte er farget av forrige ukes studietur til landet som er opphavet til vår moderne matlaging, nemlig Frankrike.
Kjøkkenkroken

Distriktet jeg dro til har nok kanskje like mye drikke i fokus som mat, men da i kombinasjon.

Byen Èpernay som jeg besøkte, er kjent som en favoritt for Napoleon og de russiske tsarene, og i alt fra mellomkrigstidens Hollywood-filmer til James Bond, og ligger i det sagnomsuste Champagne.

I Èpernay ligger hovedkontorene til noen av de største champagnemerkene, som Moët & Chandon, Pol Roger og Eugène Mercier. Alle de større merkene ligger samlet på den store gaten Avenue de Champagne.

Blant severdighetene i Épernay er «les caves de champagne», altså tunneler som holder konstant 10°C hele året, og hvor champagneflaskene lagres over flere år. Det er anslått at det er vel 100 km med tunneler under Avenue de Champagne, og at det ligger 300 millioner flasker av forskjellige merker lagret her.

Éclairs er avlange, fylte vannbakkels, og noe av det mest typiske man finner i et ekte fransk pâtisserie (konditori). Crème pâtissière (fransk vaniljekrem) er det vanligste fyllet, og lokket glaseres gjerne med smeltet og mørk sjokolade. Éclairs kan gjerne spises til boblende drikke.

Dette trenger du

125 g smør

2 ½ dl vann

Ca 200 g hvetemel

4 egg

Sjokolade

Fløte og sukker til krem

Kok opp vann og smør. Rør inn mel til massen slipper kanten.

Tilsett et og et egg, som røres forsiktig inn.

Ha massen i sprøytepose og sprøyt ut avlange «vannbakels»

Stekes på 200°C i ca 20-25 minutter.