De største ferskvarebutikkene har nå etter hvert også god kvalitet på den ferske varianten, som er min personlige favoritt, med mykt og saftig fruktkjøtt. Dagens oppskrift bærer preg av jul, og dette er en fin rett som kan brukes som dessert, eller som en litt annerledes smak og alternativ til julekjeksene.

Fikenkompott med ovnsbakt blåmuggost

4 ferske fiken, delt i grove biter

6 tørkede fiken, delt i terninger

6 dadler, delt i terninger

8-10 hakkede brente mandler

4 ss sukker

Saften av en mandarin

1 flaske tyttebærbrus ( Røros mineralvannfabrikk )

Blåmuggost

1 plate butterdeig.

1 egg

Smelt sukkeret til karamell. Tilsett tyttebærbrusen litt og litt, kok ut karamellen, og la koke i 2-3 minutter

Tilsett tørkede fiken, dadler og saft av mandarin. La dette koke i 4-5 minutter til det tykner.

Bland inn de brente mandlene og ferske fikene. Avkjøl.

Ovnsbakt blåmuggost

Jeg brukte blåmuggosten Råblå fra Grindal ysteri, som har en utrolig fin balansert smak, og som har vært finalist i det Norske måltid

Kjevle 1 plate butterdeig til dobbel størrelse. Renskjær kantene og del inn i fire deler.

Del opp små biter av blåmuggost og legg på butterdeigsdelene. Pensle kantene med egg, og brett sammen som en pakke.

Stek i stekovn på 225ºC i 4-5 minutter.