Kamskjell og brunet smør

Kamskjell og sjømat for øvrig er best når det er som kaldest ute.

Øystein Kvåle 

Kjøkkenkroken

En god huskeregel for å vite når sjømaten er best, er at sesong er i alle måneder med «R» i.

Kamskjellene smaker helt klart best ferske. Man kan gjerne kjøpe dem med skall, og åpne dem selv. Men om man ikke ser seg råd for å åpne skjellene selv, kan man be betjeningen i ferskvaredisken om å gjøre det. Eller så går det også an å bruke frosne skjell.

Kamskjell er festmat og bør ikke tukles for mye med. De egner seg best rå, stekt eller marinert.

I dag har jeg valgt å kun steke skjellene i smør, med litt salt og pepper, og å servere med brunet smør tilsatt litt smak og grønnsaker. Dette brunede smøret egner seg også som tilbehør til torsk, skrei og kveite om man ønsker det.

Dette trenger du til 4 personer

200 g meierismør!

Smøret brunes på svak varme til det får en nøttebrun smak. Mens smøret bruner kan du klargjøre resten.

¼ blomkål i bittersmå buketter

8 skiver chorizopølse i små

terninger

¼ rødløk i fine terninger

1 ss finhakket kapers

1 ts grov sennep

1 ss finhakket gressløk

Når smøret begynner å bli brunt tilsettes pølse, blomkål, rødløk, kapers og la dette «koke» i 3-4 minutter. Tilsett sennep og gressløk.

8 kamskjell

Tørk kamskjellmuskelen med et papirklede, og strø et lett drag med nykvernet pepper over.

Ha litt smør og olivenolje i stekepanna, og stek kamskjellene i 1-2 minutter på hver side på middels varme, til de får en fin stekeskorpe. Kamskjellene skal ikke gjennomstekes, da blir de seige.