I dag har jeg valgt å lage en egen variant av denne tradisjonsrike retten. Egentlig skal fisken dyppes i en frityrrøre, men jeg har valgt å gjøre det mer morsk ved å vende den i egg og brødkrumme. Jeg bruker også skrei og hjemmelaget potetgull.
Til fire personer trenger du:
750 gram skrei / torskefilet
2 egg
Saften av ½ sitron
Rapsolje og meierismør til steking
Blanding av brødkrumme og havregryn
½ kg potet skjært i tynne skiver med rivjern eller ostehøvel
1 chili
Maldonsalt / flaksalt
Olje til fritering
Slik gjør du det:
Chips:
Legg potetskivene i vann i ca. 30 minutt
Legg dem på tørkepapir for å tørke av vannet
Varm opp oljen slik at den når ca. 180 grader (om du ikke har termometer, kan du sjekke det enkelt ved å stikke en tresleiv nedi – bobler det rundt den, er oljen varm nok)
Stek potetene til de er gylne, og la de renne av på tørkepapir
Finhakk chili og bland den med en klype salt og vend inn i chipsen
Fisk:
Bland sammen sitronsaft og egg
Ha melblanding i en bolle eller på en tallerken
Skjær torskestykkene i 100-gramsstykker og vend dem, først i egg, så i mel
Stekes i en panne med 1 ss olje og 1 ss smør på middels varme til de er gylne og sprø
Til remuladen trenger du:
2 eggeplommer
2 ts dijonsennep
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss sitronsaft
2 dl solsikkeolje
2 ss finhakket kapers
2 ss finhakket, frisk persille
4 ss finhakket sylteagurk
2 stk. finhakket sjalottløk
Sørg for at ingrediensene er romtempererte
Visp eggeplommene sammen med sennep og sitronsaft i et par minutt
Spe forsiktig med olje i en tynn stråle under kraftig visping
Tilsett kapers, persille, sylteagurk, og sjalottløk
Bland godt, og smak til med salt og pepper