Blomkål og kamskjell

I dagens mattips lager jeg en rett med kamskjell og blomkål.

Blomkål og kamskjell med linser, gulrot, og peanøttsaus.  Foto: Alle foto: Øystein Kvåle

Kjøkkenkroken

Den kan egne seg godt både som en forrett, smårett eller som en del av et tapasbord, om man måtte ønske dette.

Dagens rett er inspirert fra flere verdenshjørner, og jeg har valgt å bruke noe av det beste sjøen kan gi oss, nemlig kamskjell fra Trøndelagskysten, sammen med råmarinert blomkål – som har fått en runde med skibrenner. Vel å merke uten spor av påskens klister.

Til dette passer det godt med en linsesalat og en peanøttsaus. Det er helt klart best å bruke ferske kamskjell, men om du ikke får tak i det, så kan du bruke frosne kamskjell eller reker.

Dette trenger du:

8 rensede kamskjell (helst ferske)

½ blomkål delt i 1 cm tykke skiver

4 ss grønne linser bløtlagt i ca. 1 time

1 gulrot i små terninger

4 ss peanøttsmør

4 ss kokosmelk

2 ss god olivenolje

Fersk rosmarin

Smør til steking

Flaksalt og pepper


Slik gjør du det:

Legg blomkålen på en tallerken, og ha litt maldonsalt/flaksalt over sammen med noen blader rosmarin og olivenolje. La dette marinere i 25–30 minutter før det svis av med en skibrenner til man får et flott mønster.

Mens blomkålen marinerer så koker du linsene og gulroten i vann. Bruk så mye vann at det dekker linsene. Kok i 15–20 minutt til de er møre. Smak til med litt salt og nykvernet pepper.

Bland peanøttsmør og kokosmelk til en tykk «saus».

Stek kamskjellene i smør, 1–2 på hver side, til de er nesten gjennomstekte.

Anrett blomkålen på en tallerken sammen med linsene / gulroten, peanøttsaus, og kamskjellene.