Potetretten fra 1953 er oppkalt etter den svenske kokken Leif Elisson, som jobbet på restaurant Hasselbacken i Stockholm.
Poteter skjært i tynne skiver nesten gjennom, stekt i ovn, og til slutt gratinert med ost. I dagens matspalte har jeg laget en variant med rødbeter, lokal honning, og gratinert med lokal ost. Dette er godt egnet tilbehør, både til grillmat og generelt alle typer kjøttretter.
Ingredienser:
4 noenlunde jevnstore rå rødbeter
1 dl rødvin
½ kinesisk hvitløk
2 ss lokalprodusert honning
2 ss revet Søster Cecilia-ost fra Orkladal gårdsysteri, en kittmodnet ost tilsatt karve, noe som gir en ekstra god smak til rødbetene
1 ss finhakket mynte
1 ss finhakket pinjekjerner
Salt og pepper
Slik gjør du det:
Skjær rødbeten nesten gjennom, i 2–3 mm tykke skiver. Et tips er å legge to tresleiver på hver side, slik at du ikke er uheldig og skjærer gjennom.
Legg skrelte rødbeter sammen med hvitløk og rødvin i en ildfast form. Trekk aluminiumsfolie over, og bak i ovn på 150°c i rundt en times tid, til de begynner å bli myke.
Etter 60 minutter tar du formen ut av ovnen og tar av folien.
Ha over honning, pinjekjerner, mynte, og revet ost. Sett formen inn i ovnen igjen, og stek videre i ca. 20 minutter, til rødbetene er myke og osten er gyllen og smeltet. Dryss over litt nykvernet pepper og salt.