Matspalten:

Gravlaks med eple og fennikel

Sånn passe julete, uten å ta gleden fra den riktige julematen.
Kjøkkenkroken

Advent og jul nærmer seg med stormskritt og mange av oss skal i løpet av førjulstida spise masse god julemat. En utfordring er at man kan bli lei av julemat før selve jula starter.

I dag har jeg laget et forslag til «adventsmat» som er passelig julete. Det beste er å lage gravlaksen selv. Det er ikke noe hokus pokus, og i de fleste tilfeller blir det mye bedre enn de fleste av industrivariantene som finnes på butikken.

Ingredienser

Gravlaks

1 kg laksefilet, du må ha to sider med omtrent samme størrelse av god kvalitet, gjerne ryggstykket

50 g salt

40 g sukker

Nykvernet pepper

4–5 ss akevitt

2 ss finhakket, fersk dill


Eple- og fennikelsalat

2 dl syrlig eplejuice

½ eple i tynne skiver

½ fennikel i tynne skiver

1 kvast rosmarin

Sennepsrømme

4 ss seterrømme

¾ ts tørr sennep

¾ ss finhakket dill

Ristede sesamfrø

Slik gjør du det

Gravlaks

Gni laksen inn med salt, pepper, sukker, og dill.

Ha over honning og akevitt.

Legg laksesidene sammen oppå hverandre i en form.

Snu sidene én gang per døgn, og la de ligge i 3–4 døgn.

Bør fryses ett døgn før bruk.


Eple- og fennikelsalat

Kok opp eplejuicen, tilsett eple og fennikel.

La dette ligge og avkjøle seg en times tid, så er den klar til bruk.

Sennepsrømme

Bland alt og la det stå å trekke i 20–30 minutt.

Dryss noen ristede sesamfrø over før servering.