Matspalten:

Kveite med gulrotstuing og kaperssmør

Man kan unne seg litt ekstra i matveien, også på nyåret.

Øystein Kvåle 

Kjøkkenkroken

Selv om det ikke er lenge siden jula, kan man også unne seg litt hverdagsluksus uten at det koster skjorta.

Kveite regnes som en av havets mest eksklusive fisker og egner seg godt som festmat, men det er også en mager fisk som har høy metningsverdi, noe som gjør at man ikke trenger så stor mengde.

Ingredienser

Ca. 750 g kveitefilet, gjerne med skinn

400 g gulrot i terninger

1 ss finkuttet purreløk

5 dl melk

1 dl fløte

Kruspersille

1 fedd hvitløk

1 cm fersk ingefær

100 g smør

1 ss kapers

Maizennamel

Salt og pepper

Slik gjør du det

Start med å kryde kveitefileten, strø 1 ts salt og ta noen runder med pepperkverna. La dette stå og trekke til seg smak i ca. 10 minutt.

Smelt 50 g smør på middels varme i en panne til det er nøttebrunt, sammen med hvitløk og ingefær. Legg fiskefileten med skinnsiden ned i smøret og la den steke i 5–10 minutt på middels varme.

Snu fileten med skinnsiden opp, ha i siste del av smøret, samt kapers. La fileten trekke på svak varme i ca. 10 minutt til den er gjennomstekt. hvis du ønsker, så kan du legge en bit aluminiumsfolie over panna som et lokk.

Gulrotstuing

Ha gulrot, purre, fløte, og melk i en kjele. Kok opp og la det trekke i ca. 20–25 minutt. Da vil dette ha tyknet og ha konsistens som en stuing. Hvis det er lite stivelse i gulrota (som det av og til kan være), kan den jevnes med litt maizennamel til ønsket tykkelse. Bland inn finhakket persille før servering.

Server den pannestekte kveita med gulrotstuingen og steikesmøret med kapers.