Selv om det ikke er lenge siden jula, kan man også unne seg litt hverdagsluksus uten at det koster skjorta.
Kveite regnes som en av havets mest eksklusive fisker og egner seg godt som festmat, men det er også en mager fisk som har høy metningsverdi, noe som gjør at man ikke trenger så stor mengde.
Ingredienser
Ca. 750 g kveitefilet, gjerne med skinn
400 g gulrot i terninger
1 ss finkuttet purreløk
5 dl melk
1 dl fløte
Kruspersille
1 fedd hvitløk
1 cm fersk ingefær
100 g smør
1 ss kapers
Maizennamel
Salt og pepper
Slik gjør du det
Start med å kryde kveitefileten, strø 1 ts salt og ta noen runder med pepperkverna. La dette stå og trekke til seg smak i ca. 10 minutt.
Smelt 50 g smør på middels varme i en panne til det er nøttebrunt, sammen med hvitløk og ingefær. Legg fiskefileten med skinnsiden ned i smøret og la den steke i 5–10 minutt på middels varme.
Snu fileten med skinnsiden opp, ha i siste del av smøret, samt kapers. La fileten trekke på svak varme i ca. 10 minutt til den er gjennomstekt. hvis du ønsker, så kan du legge en bit aluminiumsfolie over panna som et lokk.
Gulrotstuing
Ha gulrot, purre, fløte, og melk i en kjele. Kok opp og la det trekke i ca. 20–25 minutt. Da vil dette ha tyknet og ha konsistens som en stuing. Hvis det er lite stivelse i gulrota (som det av og til kan være), kan den jevnes med litt maizennamel til ønsket tykkelse. Bland inn finhakket persille før servering.
Server den pannestekte kveita med gulrotstuingen og steikesmøret med kapers.