Saltkjøtt i ny drakt

I dag skal vi utfordre tradisjonene med en variant av saltkjøtt.

  Foto: Øystein Kvåle

Øystein Kvåle 

Kjøkkenkroken

I likhet med mange andre så kan også jeg oppleve å være matlei etter mange store og gode måltid i desember. Ideen med å lage en variant av saltkjøtt dukket opp da da jeg oppdaget at jeg hadde ei oksesteik i fryseren, men så hadde jeg slett ikke lyst på en «steikmeddag».

Derfor ble det i stedet en saltkjøttvariant, som kan serveres både varm og kald, til middag eller som lunsj.

Salt oksekjøtt med avocadomos og bakte grønnsaker

For 4 personer

800 g oksekjøtt – gjerne oksesteik

Saltlake: 1 l lake

2 laurbærblad

4-5 helpepper

Saltlake lages med 50 g salt pr liter vann, du må lage nok saltlake til å dekke steika. Kok opp laka, avkjøl den og legg kjøttet i. La trekke i minimum to døgn.

Etter to døgn slås saltlaken av. Legg kjøttet i en kjele, og hell over vann til det står over kjøttet.

Kok i 1,5 til 2 timer, alt etter størrelsen på steika, men gjerne 1,5 time pr kilo.

Bakte grønnsaker

1 middels stor fennikel, skjært i tynne «båter»

1 middels stor persillerot, skjært i tynne «båter»

6 gode cherrytomater

3-4 ss god extra virgin olivenolje

Legg alt i en ildfast form, og steik det i ovn på 230°C varmluft i ca 8-10 minutter, eller til kantene begynner å få en brun/gylden kant. Grønnsakene kan kan gjerne være litt « rå» i midten, og gi litt tyggemotstand.

Avocadomos

2 modne avocadoer

2 ss sitronsaft

1 fedd hvitløk

¼ ts røkt chili/røkt paprika (kan sløyfes, men gir en utrolig god smak )

Ei klype salt og litt nykvernet pepper

Bland alt i en morter eller bolle, og mos det sammen med en gaffel.

Serveres med potetmos, eller stekte poteter.