For å fete seg opp før fasten, hadde man tidligere ulike religiøse matskikker fordelt over flere dager. Fasten blir innledet med askeonsdag, og senere kommer blant annet fastelavnssøndag, blåmandag, og feittirsdag.
I morgen er det fastelavnssøndag, dagen vi med god samvittighet kan unne oss luftige, nybakte boller fylt med deilig krem.
Fastelavnsboller
17 dl hvetemel (ca)
2 dl sukker
50 g gjær (ev. 1 pk. tørrgjær)
1 ts salt
3 ts malt kardemomme
1 stk egg
6 dl helmelk, temperert
150 g meierismør i terninger, romtemperert
Pensling
1 stk egg, sammenvispet
Krem
3 dl kremfløte
1 ss sukker eller sukrin gold
Slik gjør du det
Smelt smør. Ha i melk og varm opp til 37°C.
Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken, og rør ut gjæren.
Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt, og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig.
Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutt.
Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutt.
Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225°C i 8–10 minutt. Avkjøl på rist.
Pisk kremfløte og sukker eller sukrin til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy eller friske bær, samt krem. Dryss litt melis over til slutt.