Irsk stuing

Hva passer vel bedre på denne dagen enn en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland?
Kjøkkenkroken

I morgen er det St. Patrick's day, altså Irlands nasjonaldag. Irish stew kjenner vi vel bedre som en lammegryte, selv om det finnes mange ulike lokale varianter og oppskrifter fra forskjellige plasser på Erins grønne øy.

Noen har moste grønnsaker på toppen av gryta, andre har vanlige, kokte grønnsaker i gryta. Dagens variant er en enkel og smakfull gryte med de mest kjente rotgrønnsakene …

Du trenger

1½ kg lammebog i skiver

1 stk, hodekål, i terninger eller litt grovere biter

8 stk. potet, i terninger eller grovere biter

1 stk. sellerirot, i terninger eller grovere biter

2 stk. gulrot, i terninger eller grovere biter

4 stk. løk, i terninger

7 dl vann

3 dl Guinness

1½ ts salt

1 stk. laurbærblad

1 ts pepper

2 ss bladpersille, finhakket

Slik gjør du det

Brun kjøttet i nøytral olje. Hell over vann og øl, og kok opp.

Fjern skummet og ha i laurbærbladet og litt salt. La det småkoke i minst én time.

Smak til med salt og pepper før du tilsetter grønnsakene og lar det koke i 20–25 minutt til grønnsakene er møre.

Dryss litt hakket persille over hver porsjon før servering i dype skåler.