I dagens matspalte har jeg valgt å lage et skikkelig smakfullt, grovt brød, som gir energi og næring til både lære og arbeidslyst. Det å smakssette en deig med høstens bær, gir brød med gode smaksvariasjoner for både store og små.
Her kan man variere med både blåbær, tyttebær, multer, eller epler. Jeg har valgt å bruke blåbær, og man kan gjerne bruke halvfrosne bær til dette.
Du trenger
3 dl vann, lunkent
3 dl yoghurt
50 g tørrgjær
2,5 dl blåbær eller andre bær
1,5 dl valnøtter
1 ts salt
0,2 dl olivenolje
1,5 dl solsikkekjerner
4 dl havregryn, lettkokte
4 dl sammalt rug, fin
4 dl sammalt hvete, grov
4 dl hvetemel
Slik gjør du det
Bland alt det tørre i en eltebolle.
Tilsett vann, yoghurt, bær, og olje.
Elt sammen i 4–6 minutt til en smidig masse, juster med hvetemel til en passe fast deig.
La heve til dobbelt størrelse.
Del opp deigen i 40–50 g emner, og rull de til små boller.
Legg de tett i tett som et brytebrød i en ildfast form, eller en springform kledd med bakepapir i bunnen.
La heve til dobbel størrelse.
Stek på over-/undervarme på 230 °C i 12–15 minutt.