Matspalten:

Ovnsbakt sellerirot

Selleriroten er uunnværlig i den norske husmannskosten.

Skrell og del opp en sellerirot. 

Skvis sitronsaft til dressingen. 

Friter de revne bitene av sellerirot. 

Ovnsbakt sellerirot med dressing og fritert selleri. 

Kjøkkenkroken

En sellerirot er langt fra noe «fruktfat» å se på, men den skrukkete, knudrete, skittengrå rotfrukten er en av mine favorittgrønnsaker. Den har en mild, sødmefull smak og veldig aromatisk. Den kan brukes til utrolig mye forskjellig.

I dag har jeg valgt å lage en kjøttfri hovedrett med ovnsbakt sellerirot. hvis man ønsker, kan man også servere den sammen med hvit fisk eller skalldyr.

Du trenger

1 hel sellerirot, skrelt og delt i 12–16 grove biter

1 kinesisk hvitløk, grovdelt

1 dl olivenolje

1 sjalottløk

Maldonsalt

Dressing

1 dl olivenolje

½ sitron, skall og saft

1 ss fersk dill, finhakket

2 ss pinjekjerner, ristede

50 g fetaost, delt i små terninger

Salt

Grovkvernet pepper

Fritert selleri

3–4 dl rapsolje

2 revne biter av sellerirot

Slik gjør du

Bland sellerirot, hvitløk, sjalottløk, olje, og salt i en ildfast form. Hold av to sellerirotbiter som skal rives på rivjern.

Stek på 230 °C i ca. 15–20 minutt til den begynner å få farve og blir myk.

Dressing

Blant ingrediensene til dressingen sammen og la det trekke i 10–15 minutt.

Fritert selleri

Varm opp oljen til ca. 180 °C og legg forsiktig i den revne sellerirota.

Friter disse til de er gylne og sprø.