Matspalten:

Adventsrundstykker

Det er lite som slår godt, nystekt brød.
Kjøkkenkroken

Mange forbinder jul med tørket frukt som dadler, fiken et cetera, så i dag har jeg valg en «adventsvariant» av frukt- og nøttebrød. I stedet for brød har jeg laget det som rundstykker og fylt det med tørkede dadler, fersken, og fiken som er marinert i sitruslikør.

Lag gjerne dobbel porsjon og frys ned, slik at du har til adventsfrokoster fremover.

Du trenger

Brød

1 pk. tørrgjær

3 dl vann

2 dl helmelk

500 g hvetemel

150 g rugmel

¼ ts salt

1 ts sukker

1 ss rapsolje

Nøttemiks

1 ss valnøtter, finhakket

1 ss cashewnøtter, finhakket

1 ss gresskarkjerner, finhakket

Fruktmiks

1 ss dadler, hakkede

1 ss tørket fersken, hakket

1 ss tørket fiken, hakket

8 ss vann

4 ss sukker

4 ss Cointreau

1 kanelstang

1 stjerneanis

Slik gjør du det

Brød

Bland alt og elt sammen til en smidig deig. Juster med mel til deigen slipper kantene.

Hev til dobbel størrelse.

Kjør inn nøtte- og fruktmiks.

Elt til alt er godt blandet.

Ha deigen på benken og del opp i emner på ca. 80 g.

Rull ut og legg på brett, hev til dobbel størrelse, og stek på 200 °C varmluft eller på 230 °C over- og undervarme i ca. 12–14 minutt.

Fruktmiks

Kok opp og tilsett den tørkede frukta. La det avkjøles/trekkes i 20–30 minutt.

Viktig: Om du bruker tørket frukt i brød, bløt det opp i vann/sukkerlake som i oppskrifta, ellers tar det fuktighet fra brødet og gjør det tørt.