Matspalten:

Salt lapskaus à la 2020

Mitt inntrykk er at lapskaus har et noe dårlig rykte som matrett.
Kjøkkenkroken

Det er kanskje ikke ubegrunnet, da det i mange sammenhenger har blitt brukt som en siste reis for råvarene. Legger man litt tid og kjærlighet i lapskaus, er det en fantastisk god middagsrett kokt til en gryte/sting av gode grønnsaker og smaker.

I dagens matspalte har jeg valgt en oppgradert lapskaus med saltkjøtt, siden butikkene bugner av billig saltkjøtt etter feitetirsdag.

Du trenger

1,2 kg saltkjøtt av lam og svin (gjerne med bein, det gir en ekstra god kraft), i terninger/biter

600 g poteter (skrelt), delt i tykke skiver

4 middels store løker, delt i to horisontalt

3 fedd hvitløk

4 dl mørkt øl (gjerne porter)

6 ss hvetemel

2 ss meierismør

Vann/kraft

2 gulrøtter

Kruspersille

Slik gjør du det

Brun smøret i en gryte, legg i løken og hvitløken, brun den med snittflata ned.

Tilsett saltkjøtt. La dette bli gyllent brunt.

Dryss over hvetemel.

Hell over øl. Kok inn til halvparten for å gi en ekstra karamellisert smak.

Tilsett potetene.

Hell over vann/kraft til det står over kjøttet og potetene.

La dette koke på svak varme i ca. 1–1,5 time til kjøttet er mørt.

Smak til med salt og pepper.

Serveres med band av rå gulrot og kruspersille.