Matspalten:

Lammeboller med tomatsalat og tzatziki

Lett overkommelig mat for hele familien.
Kjøkkenkroken

Hjemmeskole og hjemmekontor … en bortimot håpløs kombinasjon, men kanskje kan man gjøre noe sammen som alle har læringsutbytte av?

Å lage mat krever god hygiene, se bare på rådene fra mattilsynet på hvordan man har god kjøkkenhygiene og personlig hygiene når man lager mat.

Her kommer en oppskrift på greskinspirerte kjøttboller med tomatsalat og tzatziki som er lett overkommelig, slik at de minste også kan være med å bidra. Kanskje kan dere google Hellas og gresk mat og kultur samtidig som dere lager mat? Matlaging kan være en tverrfaglig måte å lære på.

Du trenger

Kjøttboller

400 g kjøttdeig av lam

½ ts salt

¼ ts pepper

2 fedd hvitløk, finhakket

½ rød chili, finhakket

1 egg

½ ts paprikapulver

1 ss smør

Tomatsalat

2 stk. tomat

½ agurk

½ rødløk

3 ss olivenolje, virgin

½ sitron

1 ss basilikum, fersk

Tzatziki

3 dl gresk yoghurt

1 ½ agurk

½ ts salt

2 fedd hvitløk

½ ts pepper, nykvernet

Slik gjør du det

Kjøttboller

Rør sammen lammekjøttdeig, salt, og pepper til en seig deig. Tilsett hvitløk, chili, og paprika. form til kjøttboller.

Stek lammebollene i en middels varm stekepanne, og etterstek dem i stekeovnen på 150°C i 15–20 minutt.

Tomatsalat

Skjær tomat og agurk i skiver og løk i ringer. Ha løken i en liten skål og press sitronsaft over. Bland med fingrene og la stå noen minutt. Fordel salatingrediensene på tallerkener og legg på sitronmarinert rødløk. Dryss med litt basilikum og drypp over litt olje.

Tzatziki

Riv agurk på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5–10 minutt og press ut vannet.

Bland agurk med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.