Matspalten:

Klippfisk med agurksalat

En av våre mest suksessrike eksportvarer gjennom tidene.
Kjøkkenkroken

Mange forbinder klippfisk med tomatisert bacalao, men klippfisk har et mye større bruksregister. Jeg har valgt å lage en «naturell» variant hvor den lett fermenterte klippfisksmaken som minner om garn, brygge å sjø. Som tilbehør har jeg laget en variant av agurksalat og syrlig smørsaus.

Du trenger

Klippfisk

600 g ferdig utvannet klippfisk-filet

Agurksalat

1 agurk, delt i fine terninger

1 vårløk, delt i fine ringer

1 granateple, skrap ut frøene

2 reddiker, skjært i tynne staver

1 ss sherryeddik

Pepper, nykvernet

½ ts grovt salt

Smørsaus

2 små rødløk, finkuttet

2 dl hvitvin, tørr

1 dl eplejuice, ferskpresset

250 g smør, her snakker vi meierismør delt i terninger

Slik gjør du

Klippfisk

Legg klippfisken i en vid kjele.

Ha over vann til det dekker fisken.

Kok opp og trekk kjelen til side. La fisken trekke i 10 minutt til fiskefiletene er trukket ferdig.

Agurksalat

Bland alt, og la dette marinere i 30–45 minutt.

Smørsaus

Ha løk, hvitvin og eplejuice i en kjele, kok/reduser på middels varme til det er igjen ca. ½ dl veske.

Ta av plata og avkjøl noe, før smøret røres inn litt og litt til du har en tykk og kremet smørsaus.