Kraft = styrke

Av og til møter jeg noen som spør om hvordan man får god smak i sauser og supper.

Øystein Kvåle 

Kjøkkenkroken

Svaret er en god kraft!

Googler man kraft, så blir det ofte sammenlignet med styrke og påvirkning – og det gjelder også i matlagingen. «God kraft gir god styrke/påvirkning (smak) i maten».

Derfor har jeg viet denne lørdagsspalten til kraft. For selv om det finnes mange industrialiserte erstatninger som har tilnærmet smak av produktet det er kokt kraft på, smaker det langt fra så godt som egenprodusert kraft.

Å koke kraft er utrolig enkelt, og gjør seg bort imot selv. Du må bare gi det litt tid.

Det mest grunnleggende med kraftkoking er at du har bein eller avskjær, grønnsaker, smaksstoffer, vann - og litt tid.

Jeg har i dag valgt å koke lys oksekraft, den egner seg godt til både supper og sauser.

Dette trenger du

1,5 kg kraftbein

1 stk gulrot, delt i grove biter

50 g sellerirot

1 løk, delt i 4

½ purreløk, delt i grove biter

1 kvast timian/rosmarin

Kaldt vann

1 ss hel pepper

1 ss salt

Ha alt i en kjele, og dekk med kaldt vann.

Gi det hele et sakte oppkok. Skum av underveis, det gir en klarer og penere kraft.

La dette trekke, rett under kokepunktet, i 4-5 timer.

Sil krafta, og og frys inn i små porsjoner. Bruk gjerne i isterningposer.