Matspalten:

Bakt rødbetesalat med gammelost

Ja, du leste riktig, med gammelost.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Gammelost har et ufortjent dårlig rykte, mye på grunn av navnet, vil jeg tro. Navnet har den fått fordi den fra gammelt av ble lagret i lang tid på stølene, men det er en av de ostene med kortest lagring før den er spiseklar, altså heter den ikke gammelost fordi den er gammel.

Gammelosten er en fast muggost som er mager og proteinrik. Den er ikke tilsatt salt, og har røtter helt tilbake til vikingtiden. Den har en karakteristisk smak, så for nybegynnere egner den seg godt sammen med noe søtt syltetøy, eller som i denne retten hvor jeg har laget en rødbetesalat kombinert med gammelost.

Dette egner seg godt til en smårett, eller som tilbehør til høstens lam.

Du trenger

4 rødbeter, mellomstore

150 g gammelost

50 g hasselnøtter

En handfull rucola

4 ss flytende honning

4 ss sherryeddik

Maldonsalt

Pepper, nykvernet

Dill, frisk

Slik gjør du

Bak rødbeter i aluminiumsfolie på 150 °C i ca. 1,5 time til de er myke. Sjekk med kniv.

Avkjøl noe og gni av skallet. Del opp i ½ cm tykke skiver.

Legg rødbetskivene på en tallerken.

Rist hasselnøttene i en tørr panne til de begynner å få en gyllen farve. Ta panna av varmen og avkjøl noe, før du tilsetter honning og sherryeddik. Vend godt sammen.

Legg gammelost, hasselnøtter, og rucola over rødbetene. Drypp gjerne litt av sherrysjyen over rødbetene, også.

Dryss over litt maldonsalt, nykvernet pepper, og frisk dill.