Matspalten:

Lam og tomat

Høsten har gjort sitt inntog, og hva er vel mer passende enn lam?

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

I dag har jeg latt meg inspirere av middelhavsområdet og laget en lammerett som er perfekt for hverdagslivets små og store feiringer. Den er enkel å tilberede og full av smak.

Retten kan serveres varm eller kald, alt etter hva man ønsker.

Du trenger

Bresert lammekjøtt

1,3 kg lammestek i skiver med ben, flatbiff, eller lammebog

50 g smør til bruning

Salt

Pepper

1 gulrot

1 dl rødvin

Vann

Tomatsalat

16 stk. store cherrytomater/dulcitatomater

1 stk. sjalottløk, finkuttet

2 ss kapers, finkuttet

4 ss hakket bladpersille eller finkuttet kruspersille

2 ss hakket ansjos

12 stk. gode, store, grønne oliven, hakket

Saft og skall av 1 sitron

0,5 dl olivenolje

0,5 ts salt

0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du det

Bresert lammekjøtt

Salt og pepre lammekjøttet på begge sider. Brun det på høy varme på begge sider i smør i en stekepanne. Ta av lammet og plasser det i en gryte med lokk eller en ildfast form.

Hell vann og rødvin over kjøttet, sett på lokk eller folie. Sett alt i ovnen på 175 °C i 1,5 til 2 timer til kjøttet er mørt, avhengig av tykkelsen på kjøttet.

La kjøttet avkjøles godt før du skjærer det opp i ½ cm tykke skiver.

Tomatsalat

Bland alt sammen og la det trekke i 20–30 minutt.