Matspalten:

Eplekompott med ny vri

Grønnsaksdiskene bugner av norske epler.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Mange har fått hageeplene i hus, og siden norske epler er syrlige og smakfulle, egner de seg godt til bearbeiding. Eplekompott er en tradisjonsrik dessert, men denne lørdagens eplekompott er med en ny vri. I stedet for fløtemelk eller krem, har jeg valgt å bruke rømme, smakt til med kanel og mynte.

Du trenger

4 epler, middels store, i 1 cm terninger. Gjerne norske, siden de er syrlige. Bruker du søte epler, halver sukkermengden.

2 ss sukker

2 ss brunt sukker

2 ss cointreau, alternativt gin eller akevitt

1 dl vann

4 ss seterrømme

½ ts kanel

1 ss honning

1 ss mynte, finhakket

Hasselnøtter, finhakket

Slik gjør du det

  • Kok opp sukker, brunt sukker, sprit, og vann, og tilsett eplene.
  • La dette trekke under lokk i 15–20 minutt til eplene er møre.
  • Smak eventuelt til med mer sukker eller sprit.
  • Bland rømme, kanel, honning, og mynte.
  • Smak eventuelt til med mer kanel eller mynte.
  • Server med finhakkede hasselnøtter.