Matspalten:

Sellerisuppe med noko attåt

En passende suppe for årstiden.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Høsten har begynt å ta grep med sin rå, kalde, og fuktige luft. Da passer det godt med en god og varm suppe. Sellerirot er en av de fire store blant de klassisk, norske grønnsakene, og selv om sellerirot har vær tmye brukt i husmannskost opp gjennom tidene, er den for de yngre en lite – eller altfor lite – brukt grønnsak. Mye av det er nok på grunn av den noe særegne, skarpe smaken. Tilbereder man den riktig og lar den kose seg sammen med andre grønnsaker, vil den smake helt magisk.

Du trenger

Suppe

400 g sellerirot

150 g mandelpotet, du kan også bruke pastinakk

½ finhakket løk

1 fedd hvitløk

3 dl lys kraft, eller vann og buljong

3 dl helmelk

2 ss smør

Salt

Pepper

Topping

6 grønne oliven, skjært i ringer

1 handfull nøtter, finhakket

¼ rød chili, finkuttet

1 stangselleri, i skiver

2 ss basilikum, finhakket

Slik gjør du

Suppe

  • Bruk en gryte eller tykkbunnet kjele.
  • Stek hvitløk i tørr panne på middels varme til den begynne å «hoppe» – det gjør at den får en nøtteaktig smak. Tilsett smør.
  • Tilsett løk, surr denne til den blir blank.
  • Tilsett sellerirot og potet, surr dette litt.
  • Tilsett fløte og melk – kok til alt er mørt, ca. 20 minutt
  • Kjør dette sammen med en stavmikser til en glatt og fin masse.
  • Smak til med salt og pepper.

Topping

  • Bland alt sammen i en skål og topp suppen med dette.