Matspalten:

Godt nytt mat-år

Er du lei julemat?

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Jeg regner med at det ikke bare er i vår familie at kjøleskapet byr på et assortert utvalg av rester etter julehøytiden. Samtidig er man kanskje lei av tung julemat …

Årets første matspalte byr på restefest av om «omdisponert» julemat.

Du trenger

Kjøtt

400–500 g julepølse, ribberester, pinnekjøttrester, eller kalkunrester. Skjært i skiver

1 ss smør eller nøytral olje

1 ss honning

1 ss sennep

2–3 skiver spekeskinke eller spekepølse i terninger

Bakt rosenkål

400 g rosenkål

3 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

2 stilker rosmarin

2 ts balsamicosirup

2 ss parmesanost, revet (eller annen fast ost, edamer o.l.)

Salt og pepper

Slik gjør du

Kjøtt

  • Smelt smøret i en panne og stek skivene i noen minutter på hver side til de blir gjennomvarme, sammen med terninger av spekeskinke.
  • Trekk panna av platen og tilsett honning som du øser over kjøttet slik at det blir «glasert».

Bakt rosenkål

  • Rens og del rosenkålen i to eller fire.
  • Knus hvitløkfeddene med bredsiden av en kniv.
  • Ha rosenkål, hvitløk, og rosmarin over i en passende ildfast form.
  • Drypp over olivenolje. Smak til med salt og pepper, og vend sammen.
  • Stek rosenkålen på 225 °C i ca. 15 minutt. Rosenkålen er ferdig når den er mør og gyllen.
  • Ha over balsamico og parmesan før servering.