Februar er en av de beste skreimånedene vi har. Tradisjonelt serveres skrei med lever og rogn, men den er utrolig anvendelig til ås mye mer. Jeg har i dag valgt å servere den på «fast food»-vis, men med «slow food»-tilberedning. En skreisalat som egner seg både til hverdags og til fest. Her trekker jeg fisken i kraft først og renser den av beina, før jeg blander den med en karamellisert portobellosopp. Serveres med coleslaw i et burgerbrød.
For 4 personer
Skreisalat
4 skreikoteletter eller ca. 400 g skreifilet
1 laurbærblad
1 sitron, hel
1 ss salt
Ca. 3 l vann
- Kok opp ca. 3 l vann – i hvert fall nok til å dekke fisken og tilsett:
- 1 ss salt, 1 laurbærblad, 4–5 skiver sitron.
- Legg i skreiskivene, skru av plata og la skreien trekke i 10–15 minutt. Den kan også avkjøles i denne laka, da blir den bare enda mer smakfull.
- Rens fisken ved å plukke den i små biter.
Portobellosopp
2 stk. store portobellosopp (en fullvoksen aromasopp med en fydlig og nøttaktig smak)
1 ss smør
5–6 pepperkorn, hele
Salt
- Krydre soppen med salt og pepper på oversiden.
- Stek den i tørr panne på middels varme mens du presser den ned med handa eller setter en kjele over slik at den blir presset ned i panna. Dette for at den skal få størst mulig stekeflate. La den ligge i 3–4 minutt til den begynner å få en fin stekeskorpe.
- Snu soppen, tilsett 1 ss smør i panna, legg over lokk eller et bakepapir, og stek soppen i 3–4 minutt på undersiden. Lokket/bakepapiret vil da fungere som «en stekeovn» og soppen blir bakt ferdig.
- Legg soppen på en skjærefjøl og grovhakk den.
- Bland soppen og skreien i en bolle.
Coleslaw
Coleslaw er i utgangspunktet en amerikansk råkost til grillmat, men jeg har laget en egen variant til skreien.
2 gulrøtter, revet grovt
1 rødløk, finstrimlet
1 pk. rucola, ferdigvasket
1 ts revet pepperrot
- Blandes sammen i en skål.
Dressing
2 egg
1 ts dijonsennep eller 1 ss vanlig sennep
1 ts eplesidereddik
2,5 dl rapsolje
1 ts trøffelolje (kan sløyfes om du ikke har, men smaker utrolig godt)
- Ha alt sammen i en søyleformet beholder. Sett en stavmikser nedi og kjør sammen til en dressing/majones.
- Smak til med salt og pepper.
- Vend sammen halvparten av dressingen og grønnsakene, og juster med dressing til ønsket konsistens.
- Fyll burgerbrød med skreisalat og coleslaw. Serveres gjerne med søtpotet-fries til.