Matspalten:

Skreisalat med coleslaw

Vi er inne i den tiden hvor den muskuløse skreien bugner mot oss i fiskedisken.
Kjøkkenkroken

Februar er en av de beste skreimånedene vi har. Tradisjonelt serveres skrei med lever og rogn, men den er utrolig anvendelig til ås mye mer. Jeg har i dag valgt å servere den på «fast food»-vis, men med «slow food»-tilberedning. En skreisalat som egner seg både til hverdags og til fest. Her trekker jeg fisken i kraft først og renser den av beina, før jeg blander den med en karamellisert portobellosopp. Serveres med coleslaw i et burgerbrød.

For 4 personer

Skreisalat

4 skreikoteletter eller ca. 400 g skreifilet

1 laurbærblad

1 sitron, hel

1 ss salt

Ca. 3 l vann

  • Kok opp ca. 3 l vann – i hvert fall nok til å dekke fisken og tilsett:
  • 1 ss salt, 1 laurbærblad, 4–5 skiver sitron.
  • Legg i skreiskivene, skru av plata og la skreien trekke i 10–15 minutt. Den kan også avkjøles i denne laka, da blir den bare enda mer smakfull.
  • Rens fisken ved å plukke den i små biter.

Portobellosopp

2 stk. store portobellosopp (en fullvoksen aromasopp med en fydlig og nøttaktig smak)

1 ss smør

5–6 pepperkorn, hele

Salt

  • Krydre soppen med salt og pepper på oversiden.
  • Stek den i tørr panne på middels varme mens du presser den ned med handa eller setter en kjele over slik at den blir presset ned i panna. Dette for at den skal få størst mulig stekeflate. La den ligge i 3–4 minutt til den begynner å få en fin stekeskorpe.
  • Snu soppen, tilsett 1 ss smør i panna, legg over lokk eller et bakepapir, og stek soppen i 3–4 minutt på undersiden. Lokket/bakepapiret vil da fungere som «en stekeovn» og soppen blir bakt ferdig.
  • Legg soppen på en skjærefjøl og grovhakk den.
  • Bland soppen og skreien i en bolle.

Coleslaw

Coleslaw er i utgangspunktet en amerikansk råkost til grillmat, men jeg har laget en egen variant til skreien.

2 gulrøtter, revet grovt

1 rødløk, finstrimlet

1 pk. rucola, ferdigvasket

1 ts revet pepperrot

  • Blandes sammen i en skål.

Dressing

2 egg

1 ts dijonsennep eller 1 ss vanlig sennep

1 ts eplesidereddik

2,5 dl rapsolje

1 ts trøffelolje (kan sløyfes om du ikke har, men smaker utrolig godt)

  • Ha alt sammen i en søyleformet beholder. Sett en stavmikser nedi og kjør sammen til en dressing/majones.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Vend sammen halvparten av dressingen og grønnsakene, og juster med dressing til ønsket konsistens.
  • Fyll burgerbrød med skreisalat og coleslaw. Serveres gjerne med søtpotet-fries til.