Matspalten:

Karbonadesmørbrød

En oppgradering av det tradisjonelle.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

I dag har jeg utfordret og oppgradert det tradisjonelle karbonadesmørbrødet. Dagens karbonadesmørbrød er søtt, salt, friskt, og crunchy, og egner seg perfekt både som turmat eller om du har venner på besøk hjemme. Farsen er minimalt spedd, noe som gir en smakfull og kompakt karbonade som ikke må stekes for lenge. Den kan gjerne ha en liten, rød kjerne i midten.

I stedet for en tradisjonell, grønn salat, har jeg valgt å bruke en blanding av råmarinert rødkål, rødløk, og feltsalat. Som topping har jeg laget en ostecrumble. Crumble betyr rett og slett smuldret, så da ligger det i kortene at osten er smuldret opp og blandet sammen med hasselnøtter og mynte.

Du trenger

Karbonade

600 g karbonadedeig

1 ts salt

1 ts pepper, nykvernet

0,5 dl vann

Salat

¼ rødkål, finkuttet

1 rødløk, finkuttet

2 reddiker, i tynne skiver

1 ss honning

En klype salt

Litt pepper, nykvernet

½ sitron, saften

1 pk. feltsalat

Ostecrumble

2 stk. mozzarella, ev. 1 stk. selbu blå om du ønsker blåmuggost.

1 neve hasselnøtter, ristet (stekt i tørr panne)

1 ss mynte, finkuttet

½ appelsin, revet skall

4 skiver fint brød

Olje

Slik gjør du det

Karbonade

  • Bland sammen salt og karbonadedeig til en fin masse.
  • Bland inn pepper og vann og arbeid dette sammen til en deig.
  • Lag boller på ca. 100 g.
  • Klem bollene ut til små burgere, 1–1,5 cm tykke, og stek dem i en god og varm panne smurt med olje.
  • Stek ca. 2 minutt på hver side til saften pipler opp. Snu burgeren og stek videre til saften pipler opp.

Salat

  • Bland alt unntatt feltsalaten sammen og la det marinere i 30 minutt før du blander det sammen med feltsalaten.

Ostecrumble

  • Bland sammen ingrediensene til crumblen.
  • Stek fire skiver fint brød sprøtt i olje, eller bruk en brødrister.
  • Dander karbonader, salat, og crumble på skivene og server.