Matspalten:

Kyllinggryte med mørkt øl

En smakfull gryte som egner seg til både festmat og søndagsmiddag.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Franskmennene har sin Coq au vin som er en klassisk fransk gryterett fra Burgund. Den består av en hane kokt i rødvin. Hane er vanskelig å få tak i, men vi har masse god kylling som vi kan bruke i stedet. Jeg anbefaler da å bruke gårdskylling eller en økologisk kylling, som har mer fett og smak.

Jeg har i dag laget en slags nordisk variant av den franske gryteretten, men da med kylling, og mørkt øl i stedet for vin. Denne gryta er meget smakfull og egner seg like godt som festmat, som en solid søndagsmiddag.

Du trenger

1 hel kylling, ca. 2 kg

4–5 ss olje til steking

100 g bacon, i terninger

4 hvitløkfedd

4 cm av en pepperrot, kuttet i små terninger

4 gulrøtter, skjært i 1 cm tykke skiver

8 stk. aromasopp, delt i grove biter

1 boks hermetiske hakkede tomater

1 halvlitersboks med porter

3–4 dl kyllingkraft eller vann

8 små sjalottløk eller stjerneløk

4 ss mel

Estragon, fersk

Salt og pepper

Slik gjør du det

  • Bein ut kyllingen. Ta av lår og del dem i to ved det midterste leddet, ta av vingebein, og skjær til slutt ut brystfiletene som deles i tre til fire biter.
  • Krydre kyllingkjøttet godt med salt og pepper og la det trekke smak i 10–15 minutt før du skal bruke det.
  • Varm opp olje i en gryte og brun kyllingdelene. Ta dem ut av gryten og legg dem til sides.
  • Stek bacon noen minutt til det begynner å få farve.
  • Tilsett hvitløk, gulrot, sopp, pepperrot, og løk. Stek videre noen minutt til det blir gyllent.
  • Tilsett mel og bland sammen til en «seig masse».
  • Tilsett tomat, øl, og kraft.
  • La dette koke opp slik at melet løser seg opp.
  • Legg i kyllinglår og vingebein – disse trenger å koke lengst.
  • La trekke i ca. 15–20 minutt.
  • Tilsett kyllingfiletene og la de trekke sammen i ca. 10 minutt.
  • Smak til med salt, pepper, finhakket estragon, og ev. litt revet muskatnøtt om du vil.

Serveres med en god potetstappe til.