Franskmennene har sin Coq au vin som er en klassisk fransk gryterett fra Burgund. Den består av en hane kokt i rødvin. Hane er vanskelig å få tak i, men vi har masse god kylling som vi kan bruke i stedet. Jeg anbefaler da å bruke gårdskylling eller en økologisk kylling, som har mer fett og smak.
Jeg har i dag laget en slags nordisk variant av den franske gryteretten, men da med kylling, og mørkt øl i stedet for vin. Denne gryta er meget smakfull og egner seg like godt som festmat, som en solid søndagsmiddag.
Du trenger
1 hel kylling, ca. 2 kg
4–5 ss olje til steking
100 g bacon, i terninger
4 hvitløkfedd
4 cm av en pepperrot, kuttet i små terninger
4 gulrøtter, skjært i 1 cm tykke skiver
8 stk. aromasopp, delt i grove biter
1 boks hermetiske hakkede tomater
1 halvlitersboks med porter
3–4 dl kyllingkraft eller vann
8 små sjalottløk eller stjerneløk
4 ss mel
Estragon, fersk
Salt og pepper
Slik gjør du det
- Bein ut kyllingen. Ta av lår og del dem i to ved det midterste leddet, ta av vingebein, og skjær til slutt ut brystfiletene som deles i tre til fire biter.
- Krydre kyllingkjøttet godt med salt og pepper og la det trekke smak i 10–15 minutt før du skal bruke det.
- Varm opp olje i en gryte og brun kyllingdelene. Ta dem ut av gryten og legg dem til sides.
- Stek bacon noen minutt til det begynner å få farve.
- Tilsett hvitløk, gulrot, sopp, pepperrot, og løk. Stek videre noen minutt til det blir gyllent.
- Tilsett mel og bland sammen til en «seig masse».
- Tilsett tomat, øl, og kraft.
- La dette koke opp slik at melet løser seg opp.
- Legg i kyllinglår og vingebein – disse trenger å koke lengst.
- La trekke i ca. 15–20 minutt.
- Tilsett kyllingfiletene og la de trekke sammen i ca. 10 minutt.
- Smak til med salt, pepper, finhakket estragon, og ev. litt revet muskatnøtt om du vil.
Serveres med en god potetstappe til.